Loutkar.online

Dolenská, Kateřina: Zájem byl poměrně velký

Od začátku nového akademického roku měl být spuštěn unikátní mezinárodní magisterský studijní program PuppeTry, jehož se mj. účastní i pražská katedra alternativního a loutkového divadla. Kdy bude program skutečně zahájen, vysvětluje vedoucí české sekce, scénografka a pedagožka Kristýna Täubelová.

Letošní nečekaná pandemie změnila mnohé – týká se to i spuštění nového loutkářského programu? Proběhly přijímací zkoušky a nastoupí posluchači v řádném termínu, nebo se vše odkládá až na příští rok?

Přijímací zkoušky proběhly ještě před začátkem pandemie v únoru letošního roku. Nástup ke studiu se však za současné situace posouvá o semestr. To znamená že první ročník by měl začínat v lednu 2021, alespoň v to všichni doufáme. Aktuální informace jsou k nalezení na webových stránkách PuppeTry www.ma-pupetry.eu, nebo na facebookové stránce programu. Pokud by se situace zhoršila, museli bychom hledat jiné varianty, jak ji řešit.

Kolik studentů jste tedy přijali a odkud pochází?

Studijních míst v ročníku je 21. Ale pouze 15 studentů může získat stipendium. Z toho pouze tři smí být ze zemí EU. Jsou to podmínky evropského grantu, ze kterého je program financován. Pak je tedy ještě šest míst v programu, která si studenti musí zaplatit sami, nebo si zajistit nějaké stipendium. Vzhledem k současné situaci to vypadá tak, že zatím pracujeme s počtem 15. Ale i tento počet se může změnit, protože i za normálních podmínek je pro občany některých zemí problematické získat do ČR vízum.

Byl o program velký zájem?

Na to, že program je úplně nový, byl zájem poměrně velký. Přihlásilo se kolem sedmi desítek uchazečů. Lépe řečeno tito uchazeči se mohli zúčastnit prvního kola, protože dodali všechny

potřebné dokumenty. Ve skutečnosti se jich přihlásilo mnohem více. Zájemci se hlásili opravdu z celého světa. Přijatí studenti jsou například z Indie, Brazílie, Austrálie, USA, Jordánska, Etiopie, Egypta atd.

Jak přesně bude výuka probíhat?

První semestr bude vždy probíhat v Budapešti a je řekněme zaměřen na získání základních znalostí o loutkovém divadle. Samozřejmě budou vyučovány i teoretické předměty, animace atd. Druhý semestr bude probíhat v Praze a bude více zaměřen na scénografii, tedy práci s prostorem, materiálem atd. Teoretické předměty budou navazovat na předchozí výuku v Budapešti. V Bratislavě pak proběhne letní škola a bude zaměřena na divadlo pro dětského diváka, a to včetně teoretických předmětů. Třetí semestr, zaměřený na režii, bude v Białystoku, kde bude pokračovat i výuka teoretických předmětů. Kde stráví poslední semestr svého studia a kde budou pracovat na své absolventské práci, si studenti zvolí sami, dle svých preferencí. Bude však nutné se s nimi dohodnout tak, aby byli rozmístěni rovnoměrně na všechny partnerské školy.

Komu je ten kurz určen? Jinými slovy: vybírali jste spíše herce (nebo scénografy, nebo režiséry), tedy profesně relativně vyhraněné osobnosti, nebo jsou pro kurz ideální adepti, kteří v sobě kombinují více talentů a vydají se na sólovou dráhu jako poněkud univerzálnější umělci-loutkáři? Bylo podmínkou předchozí divadelní/loutkářské vzdělání?

Podmínkou nebylo divadelní ani loutkářské vzdělání. Možnost studia jsme otevřeli pro absolventy bakalářského studia nejrůznějších uměleckých, ale i humanitních oborů. A to proto, že v některých zemích ani žádné univerzitní vzdělání v oboru loutkářství neexistuje.

Naprostá většina uchazečů se projevila jako, jak jsi to nazvala v otázce, univerzálnější umělci-loutkáři. Někteří již nějaké zkušenosti s loutkami mají, jiní ne. Je to velice individuální. Ale všechny uchazeče nadchla možnost získat vzdělání v tomto oboru na magisterském stupni a setkat se s mnoha osobnostmi a přístupy ve

čtyřech evropských zemích

KALD DAMU se tedy zapojí až ve druhém semestru. Co konkrétního je pro studenty připraveno? Stanou se součástí výuky na KALD? Bude možná například spolupráce mezi jednotlivými studijními programy? Budou se účastnit klauzurního festivalu Proces? Nebo půjde o zcela samostatný a neprostupný kurz?

Troufám si říci, že výuka na KALD DAMU se zakládá na tom, že se snaží o maximální spolupráci a prostupnost mezi obory i studijními programy, které nabízí. Samozřejmě v rámci svých možností. Ani PuppeTry tedy nebude výjimkou. Cílem PuppeTry je mj. i navázání nových kontaktů a spoluprací, což by v uzavřeném kurzu bylo mnohem těžší. Rádi bychom i klauzury nějak propojili, to znamená zařadili práce studentů programu PuppeTry do klauzurního festivalu Proces, ale zatím je vše ve fázi příprav. Nepočítáme ale s tím, že by inscenační týmy vznikaly napříč studijními programy. V tomto smyslu bude kurz uzavřený. Myslím, že i tak bude pro studenty dost náročné vytvořit si nějaký tým uvnitř studijního programu a zároveň být každý půlrok v jiné zemi, obklopeni novými lidmi. Počítáme spíš s tím, že pokud nebude naplněna kapacita všech volitelných předmětů studenty PuppeTry, budou si ho moci zapsat i studenti jiných studijních programů.

Jaké je personální obsazení tohoto studijního programu ze strany jednotlivých škol?

Odpovědět na tuto otázku je opravdu těžké. Těch předmětů na všech školách je opravdu hodně, takže vyjmenovat všechny pedagogy, kteří budou na výuce v programu participovat, je obtížné. Navíc ne vždy vyučuje daný předmět pouze jeho garant. Každá škola má svého vedoucího, který zodpovídá za náplň a personální obsazení akreditovaných předmětů. Za SZFE v Budapešti je to Kata Csató, za VŠMU v Bratislavě je to prof. Ida Hledíková, za ATB v Białystoku je to prof. Wieslaw Czolpinski a za DAMU já.

Loutkářství je do velké míry také řemeslo, které vyžaduje i zvládnutí animační dovednosti a její trénink. Nakolik bude dbáno i na rozvoj této stránky loutkového divadla? Seznámí se posluchači i s tradičními technikami?

V Budapešti bude vyučován předmět Základní loutkové techniky pod vedením Ediny Ellinger a Norberta Ácset, v Praze Loutková animace, kterou bude vyučovat Marek Bečka, Jiřina Vacková a další. V Bratislavě bude animace vyučována v rámci předmětu Povinná praxe – loutkářství, který povede Marika Kecskésová, a v Białystoku bude například specializovaný předmět s názvem Loutka před kamerou, který bude vyučovat Bernarda Bielenia. Z tohoto výčtu je vidět, že studenti se setkají s mnoha osobnostmi loutkového divadla a tím pádem i s nejrůznějšími přístupy. Nabízíme studentům opravdu pestrý vějíř možností a přístupů, na jejichž základě mohou najít směr, kterým se sami chtějí vydat. Ještě bych ráda doplnila, že předměty praktické budou samozřejmě doplněny o předměty teoretické, jako je Teorie loutkového divadla, Dějiny divadla a loutkového divadla ad.

Loutkář 3/2020, s. 70–71.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.