Loutkar.online

Dolenská, Kateřina: Nové přírůstky loutkářské literatury

V poslední době se na pultech českých knihkupectví objevilo překvapivě velké množství titulů, které mají vazbu na loutkové divadlo, nebo se ho přímo týkají.

S řadou z nich jsme vás už v Loutkáři seznámili prostřednictvím úryvků nebo vybraných kapitol: se souhlasem autorů a vydavatelů jsme takto představili knihu editorky Niny Malíkové UNI… Co? UNIMA! věnovanou historii UNIMA (MLK, Loutkář 3/2019, s. 93–97; 4/2019, s. 98–101), dále dvě publikace autorských kolektivů (O)hlasy žen v české kultuře – Věra Říčařová (MLK a MKČR, 3/2017, s. 10–13) a František Vítek a Věra Říčařová: Jeden život (MLK, 1/2018, s. 8–11), knihu Evy Struskové Dodalovi (NAMU a NFA, 2/2017, s. 96–99) o českých průkopnících animovaného filmu, publikaci-katalog Jany Tomášové (ed.) Pohádkový život rodiny Lamkových (MLK 2018, 2/2018, s. 4–8), vydanou u příležitosti stejnojmenné výstavy v Muzeu loutkářských kultur, či slovenskou publikaci editorek Dagmar Inštitorisové, Ivety Škripkové a Dominiky Zaťkové Bábka na česko-slovenskej medzi (BDnR a DÚ 2018, 4/2018, s. 96–101), která vyšla v roce oslav 100. výročí založení samostatného Československa.

MLK

Z vyjmenované produkce je zřejmé, že v posledních letech je velmi aktivním vydavatelem odborné i popularizující loutkářské literatury Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi pod vedením ředitelky Simony Chalupové. Kromě čtveřice výše zmiňovaných titulů vydalo i dvě přehledné publikace věnované významným českým scénografům u příležitosti výstavy Společně, ale každý svou cestou, konané v MLK u příležitosti 75. výročí jejich narození v roce 2012 – Pavel Kalfus (MLK, 2013) a Alois Tománek (MLK, 2013) –, nebo sborník Živé dědictví loutkářství (MLK a NAMU, 2013), které významně obohatily zdejší diskurs.

NAMU

Ve vydavatelské aktivitě za MLK nijak nezaostává ani Nakladatelství AMU, resp. Výzkumné pracoviště KALD vedené prof. Miloslavem Klímou, který je podepsán pod odborněji a teoretičtěji laděnými publikacemi O dramaturgii (NAMU a Pražská scéna 2016) a (jako editor) O animaci z různých stran současného loutkového divadla (NAMU a Pražská scéna, Praha, 2019), tedy sborníkem shrnujícím příspěvky stejnojmenného kolokvia konaného na KALD DAMU v květnu 2018.

Velkým tématem Výzkumného pracoviště KALD DAMU, které dominuje i tomuto číslu, je pak dlouhodobé bádání v oblasti divadelní práce ve specifických skupinách. Případné zájemce o hlubší znalosti problematiky odkazuji na publikace Divadelní tvorba ve specifických skupinách, (NAMU, 2013), Problematika režie a dramaturgie ve specifické divadelní skupině (NAMU a Pražská scéna, 2016) a nejnovější Hnízdo pro duši (AMU a MLK, 2019), což je katalog ke stejnojmenné výstavě. Autory těchto badatelských výstupů jsou zejména režisér Vladimír Novák a dramaturgyně Kateřina Šplíchalová Mocová, zakladatelé Divadla Vzhůru nohama, s nimiž si můžete přečíst rozhovor v tomto čísle. Jistě by se sem dala tematicky přiřadit i kniha prof. Vladimíra Mikeše Proč hrát: K divadelní antropologii (NAMU a Pražská scéna, 2017.

Exkluzivní tituly

Na vavřínech neusnuli ani nesmírně pracovití sběratelé a badatelé Marie a Pavel Jiráskovi, kteří čtenářům po velmi úspěšné Loutce a moderně (recenzovali jsme v čísle 2/2012, s. 55–56) představili další výpravný titul – Umění loutky (KANT, 2019), jejíž recenzi si můžete přečíst na s. 97.

Do kategorie výjimečných počinů pak lze směle zařadit i objemnou knihu autorského kolektivu Michal Babiak – Jaroslav Blecha – Juraj Hamar, kteří vydali reprint unikátního čísla Loutkáře z roku 1928 (Slovenský Loutkář 1928, SĽUK Bratislava 2018), cele věnovaného fenoménu slovenského loutkářství, a opatřili ho velmi fundovanými studiemi a cenným obrazovým doprovodem.

Opakovaná edice

Druhého vydání se v posledních letech dočkala průkopnická práce loutkářského badatele 19. století Charlese Magnina Dějiny loutkového divadla v Evropě (NAMU, 2018) v překladu Niny Malíkové, která vyšla v témže nakladatelství před několika lety ve dvou samostatných dílech.

Reedice se loni dočkala také beznadějně rozebraná publikace v anglickém jazyce Czech Puppet Theatre Yesterday and Today, jejíž podstatně rozšířené a aktualizované vydání doplněné o desítky fotografií opět vydal Institut umění – Divadelní ústav (2019).

Posledním, a překvapivě mimodivadelním titulem přispěly na český knižní trh pražské Buchty a loutky. Pod knihou Buchty a loutky dětem, kterou v loňském roce vydalo nakladatelství Paseka, jsou podepsáni Radek Beran, Marek Bečka a Vít Brukner a přináší jedenáct originálních rozpustilých pohádek, které se třeba jednou objeví i v loutkovém provedení.

Loutkář 1/2020, s. 94.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.