Loutkar.online

Malíková, Nina: Erik 2019

Jednoznačným vítězem ankety o nejzajímavější, nejinspirativnější a prostě nej inscenaci v oblasti českého loutkového divadla v roce 2019 se stala inscenace Naivního divadla Liberec Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! Víta Peřiny, v autorské spolupráci s celým hrajícím kolektivem, v režii Michaely Homolové a ve výpravě Roberta Smolíka. Erik tedy poputuje do Liberce, ale i na dalších místech se umístily inscenace, které na letošním Přeletu výrazně zaujaly diváky i kritiku. Na Erika tak aspirovala také inscenace souboru Československé klacky Nejmenší ze Sámů (původně klauzurní práce posluchačů KALD DAMU), která obsadila druhé místo a o třetí místo se podělily stejným počtem bodů hned soubory tři: Buchty a loutky (Vítězné svině), soubor Rámus (D+Š+B 2019) z Plzně a poetická variace inspirovaná tvorbou výtvarníka Jindřicha Pevného souboru Mízou do dřeva Kdyby se ztratili… z Hradce Králové.

A znovu se těžko vysvětlovalo (po kolikáté už!), že Erik není cenou Přeletu, ale cenou vyšlou z ankety oslovených odborníků a příznivců loutkového divadla iniciovanou Českým střediskem UNIMA. Sympatickou změnou bylo, že se letos sešlo oproti minulým letům opravdu hodně odpovědí hlasujících a že se – soudě podle kuloárních vzrušených debat na Přeletu – zdá, že cena Erik začíná pronikat nejen do povědomí odborné kritiky, ale i veřejnosti. Jistou bolestí Přeletu ale nicméně zůstává, že i přes účast mladých, nedávno vzniklých souborů, posluchače a studenty uměleckých škol či KALD DAMU tahle profesní konfrontace, ke které je na Přeletu jedinečná příležitost, pramálo zajímá. Uvidíme, jak se organizátoři s tímhle nepochopitelným nezájmem v nejbližším ročníku poperou.

Loutkář 4/2019, s. 95.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.