Loutkar.online

Lazić, Radoslav: Skromná tradice loutkářství v Černé hoře

Stejně jako v případě ostatních jihoslovanských zemí má Černá Hora bohatou historii lidové tvorby, jejíž součástí je i lidové loutkové divadlo. Na počátku 17. století byly v jihoslovanském regionu značně rozšířené vánoční hry se zapojením loutek nazývané „vertep“ a „betlehem“. V období rokoka v 18. století se v Kotoru a Boce Kotorské hrál „vertep“ mezi pravoslavnými a „betlehem“ mezi katolíky. V éře komunismu (1945–1991) byla tato náboženská tradice potlačena a téměř vymizela.

V roce 1936 do Černé Hory přijel ruský divadelní režisér Vasilij Ivanovič Ščučkin (1896–1969). Ten zde založil mnoho divadel včetně prvního divadla pro děti v Cetinje v roce 1939. První inscenace, kterou byla Červená Karkulka (Crvenkapa) v režii Mirka Sirniće, odehrála svou premiéru v lednu 1951. Od té doby toto divadlo, jež se zpočátku nazývalo Divadlo pionýrů (Pionirsko pozorište), hraje nepřetržitě. V roce 1959 se spojilo s Dětskou knihovnou do Kulturního střediska Pionýr. V roce 1994 se soubor osamostatnil pod novým názvem Dětské divadlo (Dječije pozorište). Soubor byl rozdělen na tři dílčí podskupiny, z nichž jedna se věnuje výhradně loutkovému divadlu. Tato struktura byla zachována i po roce 2002, kdy se divadelní soubor opět proměnil a stal se Městským divadlem (Gradsko pozorište). Inscenace v tomto divadle režírovala celá řada slavných režisérů, jako jsou Branislav Kravljanac, Mima Janković, Biserka Kolevska, Bonyo Lungov a další.

Loutkář Željko Vavić více než dvacet let úspěšně vedl divadlo „Škatula“ v Igalu. Jeho inscenace, mezi něž patří Princ Marcipán (Princ Marcipan), Císařův slavík (Slavuj i kineski car), Carius a Bactus (Karijus i Baktus), Jeníček a Mařenka (Ivica i Marica), Strážci přírody (Čuvari prirode) a Malá mořská víla (Mala Sirena), se dočlay více než pěti tisíc repríz.

Festivaly

Festival dětského divadla (Festival pozorišta za djecu) byl založen v Kotoru v roce 1993 s cílem pěstovat divadlo pro děti a rozvíjet estetickou výchovu pro mládež. Činohra pro děti se hraje v ulicích města Kotoru a loutková představení v divadlech.

První mezinárodní loutkový festival byl založen v kulturním centru Buda Tomoviće v Podgorici v roce 2012, jeho zakladatelem a ředitelem je herec a režisér Davor Dragojević.

Vzdělávání a výzkum

V roce 1972 nabídla Katedra předškolního vzdělávání na Pedagogické akademii (dnes Filozofická fakulta) v Nikšići poprvé předmět Jevištní výraz a loutky. Ten byl později přejmenován na Úvod do loutkářství. Největší zásluhy za důraz na praktické a umělecké kvality loutkářství ve vzdělávání učitelů si připsal prof. Zoran Koprivica, který se svými studenty během krátké doby vyrobil více než 700 maňásků.

Fakulta dramatických umění v Cetinje spustila program studia loutkářství v roce 2009. Nedlouho poté ale musel být pro nedostatek kvalifikovaného personálu zastaven; přesto na fakultě dál probíhá cenný výzkum pod vedením Siniši Jelušić.

Loutkář 2/2019, s. 44–45.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.