Loutkar.online

Malíková, Nina: Úvodník

Vážení čtenáři,

divadelní sezóna pomalu končí a i letošní ročník Loutkáře 2013 je v polovině. (Nechám stranou povzdechy nad tím, že se přes všechno úsilí a vaši podporu potýká stále s finančními problémy – ostatně ani jiné divadelní časopisy na tom nejsou lépe -, které se po přestálých povodních těžko promění v slibovanou dodatečnou podporu.)

V tomto čísle najdete hned několik seriálů – týkají se další oblasti exotického asijského divadla, významné a zajímavé současnosti animovaného filmu a také počátků loutkářské katedry. Její podrobná historie zahrnující první léta však není jen přehledem ročníkových a absolventských představení, ale při podrobnějším ohledání velmi zajímavým přehledem o uvažování a možnostech tohoto oboru. Docela určitě by to mohlo být inspirativní právě v době, kdy se na KALD vytvářejí nové učební osnovy a změnám podléhá i celé směřování katedry.

Jestliže v našem loutkářském školství nestojí loutkové divadlo zrovna na výsluní, o české loutkové divadlo se v současnosti zajímá zejména cizina – ať už je to prostřednictvím publikací, výstav, nebo účasti na festivalech. Ale i u nás doma, se v tomto ohledu snad začíná blýskat na časy. Svědčí o tom např. ofenzivní ediční i výstavní činnost chrudimského Muzea loutkářských kultur, nebo pozornost, kterou věnují loutkám amatéři. Právě výsledkům jejich práce věnujeme podstatnou část tohoto čísla.

Měsíc červen je z hlediska loutkářských festivalů a setkávání měsícem nad jiné plodným – tak si ho s časopisem Loutkář užijte na Mateřince v Liberci, na festivalu Divadlo evropských regionů (i Gaudeamus Theatrum) v Hradci Králové, nebo na již 62. Loutkářské Chrudimi.

Pěkné léto!

Loutkář 3/2013, s. 1.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.