Loutkar.online

Karoľová, Mária; kld: Kurýr

Z domova

27. října byla v pražském Divadle Disk uvedena premiéra druhé absolventské inscenace čtvrtého ročníku herectví Katedry alternativního a loutkového divadla lakonicky nazvaná Já, hrdina. Autorský projekt v režii Jiřího Havelky je rekonstrukcí činů bratří Mašínů a poskytuje maximálně objektivní prostředí pro rozřešení jednoduché, ale vyhrocené otázky: vrah nebo hrdina? Inscenace čerpá z policejních záznamů, autentických rozhovorů a internetových diskuzí k tématu bratří Mašínů. Režisér inscenace dodává: „Zajímá nás česká mašinérie, která vznikla kolem bratrů Mašínů. Zajímá nás kontext, který ovlivňuje naše názory. Co je to vlastně názor? Kde a jak vzniká? Rozhodli jsme se nehledat pravdu. Prostě předložíme fakta.“

28. října byl na slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě mezi jinými oceněn také zakladatel a dlouholetý ředitel Černého divadla Jiří Srnec. Z rukou prezidenta získal Medaili zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Jiří Srnec, který letos oslavil 80. narozeniny, stále vystupuje na scéně a loni v Laterně magice nastudoval novou inscenaci.

F1 – Černé divadlo Jiřího Srnce

Foto: archiv

Ve dnech 4. – 6. listopadu se uskutečnil už 21. ročník přehlídky Přelet nad loutkářským hnízdem, která letos opět proběhla ve všech prostorech pražského Divadla Minor a také na scéně Studia Ypsilon. Do Prahy se jako každý rok sjely špičky českého profesionálního, nezávislého i amatérského loutkového a alternativního divadla; během tří dnů vystoupilo celkem 11 loutkářských souborů, skupin či sólových interpretů s představeními pro děti i dospělé. Zahraniční host festivalu – soubor Teatr Niemozliwy z Varšavy – se nakonec z technických důvodů omluvil.

Před posledním představením byla na Přeletu udělena putovní cena Erik. Letošním vítězem se stala hravá inscenace Back to Bullerbyn v podání Amatérského loutkářského spolku Športniki a Loutkového divadla Maribor. Pod tímto komplikovaným názvem se skrývá dramaturgicko-režijní dvojice Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček (rozhovor s nimi najdete na s XX) společně s herci Johanou Vaňousovou, Elenou Volpi (členka souboru mariborského divadla) a Adamem Kubištou, což jsou všechno nedávní absolventi KALD DAMU. Inscenace vznikla velmi volně na motivy knihy Astrid Lindgrenové Děti z Bullerbynu a sami tvůrci ji označují za „první českoslovinskou loutkovou soap operu“. Diváci se v ní mimo jiné dozvědí, co se stane s Bullerbynem, když děti dospějí, a kdo vlastně stojí za úspěchem švédské skupiny ABBA.

Součástí oborové přehlídky byl páteční odborný mezinárodní seminář na téma Současná situace a nové perspektivy a trendy divadelních vysokých škol, na jehož organizaci se spolupodílela Katedra alternativního a loutkového divadla pražské DAMU. Během semináře vystoupili řečníci z České republiky, Slovinska, Chorvatska, Polska a Maďarska.

F2 – Back to Bullerbyn

Foto: M. Drtina

Divadlo v Celetné spolu s Městskou částí Praha uspořádalo již čtvrtý ročník loutkového festivalu pro děti – Loutky v Celetné. Od 5. listopadu bylo po dobu pěti víkendů možné zhlédnout pohádky mimo jiné z produkce Buchet a Loutek (Tři malá prasátka, Anička a beránek), Divadla loutek Ostrava (Ošklivé káčátko) a dalších.

Česko-francouzský soubor Décalages připravil novou inscenaci nazvanou Na větvi. Na projektu spolupracuje se členy Décalages jako host David Synák, člen kapely Čankišou, a režisér Pierre Nadaud. Na Větvi je podle tvůrců divadelně cirkusová inscenace s prvky koncertu a kabaretu, „jež nás neustále provází mezi užaslými, tragickými a komickými hrdiny, klauny ovládanými posedlostmi a šílenstvím, které dávají průchod jejich mluvě i jejich jednání.“ Premiéra se konala 14. listopadu v pražském divadle Alfred ve dvoře.

F3 Buchty – logo

19. listopadu proběhly ve Velkém sále Švandova divadla velkolepé oslavy dvacetin originálního divadelního uskupení Buchty a loutky. Veselici nazvanou Barát pardá předcházela neméně zábavná tisková konference, kde samozřejmě nechyběly ani buchty, ani loutky a pochopitelně ani cenné relikvie (mezi novináři kolovala pozvánka na historicky první premiéru souboru Císařovy nové šaty, návrhy loutek či plakát k Tajemnému cizinci) z historie souboru. Kromě toho, že protagonisté tělesa všechny přítomné ubezpečili, že po oslavách se svou činností rozhodně neskončí, protože mají čtyřletý grant, prozradili své plány na tuto divadelní sezónu: připraví vánoční inscenaci ve spolupráci se souborem Collegium Marianum a na jaře bude mít premiéru inscenace podle knihy Martina Ryšavého Cesty na Sibiř. U příležitosti svého výročí vydaly Buchty a loutky také unikátní knihu v dřevěných deskách a nové CD s písničkami z inscenace Popeláři jedou. Ke koupi budou mj. během tradičního Bazaru, který se letos uskuteční 17. prosince.

O průběhu galavečera se dozvíte více na s. XX, na tomto místě bychom ještě rádi ocitovali vybrané pasáže z oficiální tiskové zprávy, která byla svérázná jako sami oslavenci. „Příběh Buchet a loutek je jako vystřižený z hollywoodského filmu. “Otcové a matky zakladatelé„, jak si skromně přezdívají majitelé, absolvovali Divadelní fakultu (DAMU) v zapůjčeném neznačkovém oblečení a divadlo začali hrát ve slumech a chudých předměstích často s podvyživenými loutkami. Cesta k úspěchu byla trnitá, ale dnes patří Buchty a loutky International ltd. mezi nejvýznamnější alternativní loutková divadla ve Středočeském kraji se spontánní znalostí značky těsně pod 3% dotazované cílové populace. Otec zakladatel a výkonný ředitel Marek Bečka k tomu ze svého červeného Ferrari trefně poznamenává: “Bylo to těžké, ale naše práce a odříkání přineslo své ovoce. Dnes lze jen těžko uvěřit, že jsme začínali bez prstenů a sebevědomí.„“

19. listopadu vystoupilo v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka (letos ve dnech 5. – 20. 11.) liberecké Naivní divadlo s inscenací Alibaba a čtyřicet loupežníků. Pohádka byla uvedena v češtině s německým komentářem. Naivní divadlo se tak stalo „historicky prvním českým loutkovým divadlem, které bylo zařazeno do programu tohoto prestižního divadelního festivalu.“

F4 – Alibaba a čtyřicet loupežníků

Foto: archiv

Oslovit náctileté se již potřetí pokusilo pražské Divadlo v Dlouhé, které ve dnech od 23. do 27. listopadu uspořádalo Festival 13+. Divákům dramaturgie festivalu nabídla vše od Shakespeara až po Pratchetta a od loutkového divadla přes činohru po koncert; to vše od Ostravy po Slovinsko. Festival zahájily Pražské legendy v režii Matiji Solce a v podání Geisslers Hofcomoedianten a loutkářské barvy dále hájili letošní držitelé ceny Erik Športniki a jejich Back to Bullerbyn a amatérští Tate Iyumni s Vlnou.

V jihočeských Miroticích (okres Písek) bydlel v letech 1795–1836 Matěj Kopecký a nejen na jeho počest se zde již posedmé konalo Zimní mirotické setkání, letos 26. listopadu. Kromě žáků ZŠ M. Alše vystoupila Prácheňská divadelní společnost Div&dlo a také Divadlo Dno.

Již po čtvrté uspořádal divadelní soubor Tichý Jelen ve spolupráci se sdružením Roztoč loutkový festival Listopádění. Konal se 25. a 26. 11. v Úněticích a Roztokách u Prahy a zahrálo na něm Divadlo Dno, Divadlo jednoho Edy, Divadlo bez hranic a Damúza.

Neúnavný Jiří Jelínek je podepsán i pod EMOčně dEMOličním EMOkálem alias Idolls, novou inscenací Divadla Dno a Divadla na cucky, v níž dále účinkují Michal Dalecký a Johana Vaňousová. „Idolls jsou slavná popová kapela, každý večer stojí před plným stadionem a koukají se na zmítající se fanynky a fanoušky. Mají je rádi, i když jim nerozumí, sebe mají taky rádi, i když si nerozumí. A fanoušci jsou hlavními hrdiny představení; mají svoje problémy, které se ze všech sil snaží nechat před dveřmi sportovních hal. Jenže ty problémy tam na ně čekají.“

F5 – Idolls plakát (stačí bez popisky)

Ze zahraničí

Španělsko

Od 18. do 24. októbra sa v Barcelone konal 10. ročník festivalu Escena Poblenou s podtitulom Festival súčasnej tvorby. Dramaturgia zostavila pútavý program, ktorý kombinoval renomovaných divadelníkov s neznámymi umeleckými skupinami. Obľúbený španielsky klaun Leo Bassi sa predstavil s inscenáciou, ktorá zachytáva najlepšie momenty za posledných osem rokov jeho tvorby podfarbenú ľahkou politickou satirou; zoskupenie Ajo – v preklade Cesnak v spolupráci s hudobníčkou Judith Farrés vnieslo divákov do dúhovej krajiny „mikropoézie“; zvukové možnosti prístrojov a ich teatrálny komponent v podobe zvierat skúma nový projekt barcelonského zoskupenia CaboSan Roque. Skutočnou alternatívnou lahôdkou bol scénický návrh performerky Esther Freixa, ktorá demýtizuje príbeh antickej Médey. Ten zároveň posúva do súčasného kontextu mužsko-ženskej spoločnosti v intímnom priestore obývačky súkromného bytu štvrte Poblenou. Novinkou tohto ročníka bol úspešný teoretický workshop profesora Roberta Frattiniho určený divákom, ktorý majú záujem dozvedieť sa viac o súčasnom divadle a jeho vyjadrovacích prostriedkoch. V rámci festivalu sa zároveň konala aj premiéra cirkusového projektu s názvom Tangram. Ten vznikol za vďaka rezidenčnému pobytu a finančnému grantu, ktorý mladému divadelnému zoskupeniu poskytla organizácia Poblenou. To je zároveň základným pilierom samotného združenia Poblenou, ktoré celoročne sleduje vývoj mladej scény, podporuje súčasných alternatívnych tvorcov a vychováva nové publikum.

Mária Karoľová

Loutkář 6/2011, s. 356–358.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.