Loutkar.online
Elena VolpiFoto: Archiv

BÁBKARSKE BIENÁLE V MARIBORE

Priznám sa, že keď som od pani Mojce Redjko, riaditeľky Bábkového divadla v Maribore, dostala pozvanie na 7. Bienále slovinských bábkárov, trošku som s prijatím váhala, lebo už pomaly poľavujem vo svojich aktivitách a účastiach na festivalových maratónoch. No v Maribore som ešte nikdy nebola, súčasné slovinské bábkové divadlo poznám veľmi málo, takže zvedavosť nakoniec zvíťazila, pozvanie som prijala a do Mariboru vyrazila. Hneď v úvode musím povedať, že vôbec neľutujem.

Festival sa konal v dňoch 12.-15. septembra 2013 v Maribore a bol to už jeho siedmy ročník. Bienálne ho usporadúva Bábkové divadlo Maribor v spolupráci s ULU (Ustanova lutkovnih ustvarjalcev) a je to súťažná prehliadka slovinských kamenných alebo inštitucionálnych bábkových divadiel. Tie sú v Slovinsku dve, v hlavnom meste Ľubľani a v Maribore, hlavnom európskom meste kultúry 2012 a vybraných neštátnych, nezávislých divadiel a skupín, ktorých v Slovinsku momentálne pôsobí okolo tridsať. Bienále má aj nesúťažnú časť a rôzne sprievodné podujatia. Jeho ambíciou je vytvoriť slovinským bábkárom platformu pre vzájomné spoznávanie sa a možnosť konfrontovať výsledky svojej umeleckej tvorby posledných dvoch sezón.

Program tohoročného festivalu bol bohatý a pestrý, veľmi kvalitný a inšpiratívny. Selektorovi Urošovi Trefaltovi sa na Bienále podarilo vybrať inscenácie vzácne vyrovnané vo všetkých svojich zložkách (réžia, scénografia, herecké výkony atď.). Medzinárodná porota (Zlatko Bourek, Barbara Bulatovič, Matjaž Pograjc) tak stála pred neľahkou úlohou, ako ceny rozdeliť.

Pre čitateľov Loutkářa isto nie je bez zaujímavosti, že jednu z cien, a to cenu za herecký výkon a animáciu v inscenácii Janče Ježek (Bábkové divadlo Maribor) porota pridelila nielen v Česku dobre známej Elene Volpi. Herečka so šarmom sebe vlastným priamo pred očami divákov z plastelíny a prírodných materiálov vytvárala scénu a aktérov hry, plynulo prechádzala zo sveta rozprávky do sveta reálneho, prirodzene a hravo komunikovala s deťmi.

Grand prix získala inscenácia Proces alebo Smutný príbeh Jozefa K. (Bábkové divadlo Maribor), na motívy románu Franza Kafku. Je to nadčasová hudobno-bábková kompozícia, v ktorej je divák vtiahnutý do centra diania. Jednotlivé scény sa v úžasnom tempe a v rýchlych strihoch striedajú, slovo, pohyb, svetlo, zvuk a rôzne efekty vytvárajú rôznorodý svet Jozefa K. Je to virtuózny javiskový koncert všetkých zúčastnených tvorcov pod režijným vedením Matija Solceho, ktorý je tiež veľmi dobre známy aj v Strednej Európe, so strhujúcimi hereckými výkonmi Mika Arhu a Mika Bezeljaka.

Cenu za celoživotné dielo dostal všestranný chorvátsky umelec, výtvarník Zlatko Bourek. Veľmi často spolupracoval so slovinskými bábkovými divadlami a režisérmi Edi Majaronom, Jelenou Sitar Cvetko a Matjažom Lobedom. S jeho bábkami z legendárnej Lysistraty či Zdravého nemocného (Bábkové divadlo Ľublaňa) sa účastníci festivalu mohli stretnúť na výstave Erudita, inštalovanej v multimediálnom mariborskom centre KIBLA. Zlatko Bourek je tvorcom čarovného sveta, jeho divadlo je divadlom fantázie a zázrakov.

Súčasťou bienále bola tiež výstava Pionieri vo foyeri Bábkového divadla Maribor, venovaná zakladateľom slovinskej bábkarskej scénografie Ajša Pengovi, Mare Kralj a Slavkovi Hočevarovi. Na pôde festivalu prebehlo sympózium o problémoch a trendoch súčasného slovinského bábkového divadla a stretnutie so zahraničnými hosťami festivalu.

7. Bienále slovinských bábkarov bolo bezchybne zorganizované a inscenácie svojou kvalitou uspokojili a potešili aj tých najnáročnejších divákov.

Ivica Ozábalová, 21. 11. 2013

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.