Loutkar.online

Asociace Marionnette et Thérapie existuje již 36 let

Po mezinárodním kolokviu v září 1976, které se konalo ve francouzském Charleville-Mézières v rámci Světového loutkářského festivalu, se Výbor terapie (Commission thérapie) francouzské UNIMA proměnil v autonomní asociaci. Marionnette et Thérapie – Loutka a terapie – dala vzniknout konkrétní myšlence o potřebě prostoru, ve kterém by se setkali loutkáři a terapeuti (psychiatři, psychologové a psychoanalytici), aby připravili pevnou půdu tomuto oboru.

Vedení této osociace byli v následujících letech pověřeny tyto osobnosti: Prezidenti Jacqueline Rochette (1978–1987), Madeleine Lions (1987–2007), Pierre Trotot (2005), Serge Lions (2007–2009), Marie-Christine Debien (od 2009); déle pak Colette Duflot a Pascal Le Maléfan ve funkcích generálních sekretářů a šéfredaktorů.

Cílem asociace Loutka a terapie je rozšíření loutky jako léčebného, reedukačního a resocializačního nástroje. Loutka je zde mediátorem, zprostředkovatelem vzkazu, který nám animátor podává o sobě samotném. Marionnette et Thérapie formuje (vzdělává) a informuje: Nabízí pravidelné vzdělávací programy v ateliérech loutek; organizuje konference, národní i mezinárodní setkání; vydává pravidelný bulletin a speciální dokumenty na téma loutky jako terapeutického prostředku.

I na české divadelní půdě se konečně uskutečnil seminář Loutka a terapie (2. 11. 20012 na DAMU v Praze), a to v rámci festivalu Přelet nad loutkářským hnízdem.

Zdroj: www.marionnettetherapie.free.fr a články Marie-Christine Debien

-red-, 13. 11. 2012

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.