Loutkar.online

Na schůzce s čerty

Jedním z nejkrásnějších měst v Čechách je nepochybně Úštěk nacházející se na trase Litoměřice – Česká Lípa. Údajně pravěkého původu, ale jako opevněné město je připomínáno až roku 1361. Bylo vybudováno na vysokém pískovcovém suku, jehož korunu tvořily středověké hradby dosud patrné.

K vidění zde je nemálo památek – městský hrad, barokní kostel sv. Petra a Pavla pyšnící se oltářním obrazem Karla Škréty. Nalezneme zde i zajímavou synagogu, renesanční domky kolkolem náměstí a ještě mnoho jiného. Jednu památku dostalo město zcela nedávno. Vzniklo zde Muzeum čertů. Vytvořil je znamenitý výtvarník a řezbář Jaroslav Stejný. Nalezneme ho v Pikartské věži, nejzachovalejší části místního opevnění z roku 1428. Průvodce muzea, jímž není nikdo jiný než zakladatel sám, nás provádí tímto tajemným světem. Ukazuje čerty ze všech koutů světa a ti jsou opravdu zlí, alespoň výraz jejich tváře to prozrazuje. Pak ukazuje i čerty české, které ostatně z většiny sám vytvořil. To jsou ti dobráci, jichž není těžké obelstít a v českém prostředí slouží jako strážce spravedlnosti. Viděl jsem kdysi obdobné muzeum v Kaunusu v Litvě a z jeho čertů jde opravdu děs a nezvratnost. Ve věži se můžeme setkat s nejrůznějšími hejblátky, které výklad zakladatele, oblečeného a maskovaného jako čert, demonstrují. A je tu ještě jedna zvláštnost – pohyblivý Peklém, jakási obdoba betlému. Je-li Peklém uveden do chodu, čerti zde předvádějí nejrůznější kousky, které provádějí s hříšníky. Pikartskou věží však prohlídka nekončí. Pokračování je ve sklepeních místního hradu. Tajemné chodby a nejrůznější prostory totiž protkávají celé podzemí Úštěku dříve jako Úšť zvaného. Zde průvodce ukazuje peklo, pekelné kotle a nejrůznější nástroje čertům sloužící. Závěrem pak je tu ještě test ženské části návštěvníků, zda byly věrné. Zkrátka a dobře, loutky čertů, jejich výtvarná pojednání jsou zážitkem. Nelze se proto ani divit, že dřevěný čert v nadživotní velikosti a Káčou na zádech zdobící náměstí při odjezdu mi zamával na cestu.

(Text neprošel redakční úpravou)

Petr Slunečko, 11. 11. 2012

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.