Loutkar.online
Program Mateřinka 2021Foto: archiv divadla

První kolokvium na téma Loutky a tradice

Hlavní náplní první pracovní schůzky projektu pod vedením Kateřiny Dolenské a prof. Miloslava Klímy, konané v pátek 18. června od 14:3 v divadelním klubu libereckého Naivního divadla během festivalu Mateřinka, bylo upřesnění témat jednotlivých příspěvků a sdílení základních rešerší.

Základní tematické okruhy se týkají amatérského a profesionálního divadla, a to jak statutárních souborů tak těch nezávislých. Samostatná část výzkumu pojme české sbírkotvorné instituce zaměřené na loutkářství a speciální pozornost bude věnována studentským projektům a katedře alternativního a loutkového divadla. Autorský tým čítá dvě desítky historiků, badatelů ale i divadelních praktiků, kteří se profesně loutkovému divadlu věnují.

Kolokvium Loutky a tradice IFoto: Mateřinka 2021

Kolokvium bylo prvním setkáním badatelského týmu; celý projekt je časově rozprostřen do dvou let. Závěrečným výstupem bude na sklonku roku 2022 vydání výpravné publikace a specializovaná loutkářská přehlídka konaná během Přeletu nad loutkářským hnízdem. V jednání je také výstava v Muzeu loutkářských kultur.

Na projektu průzkum živosti českého loutkářství zapsaného na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO se podílí Ústav pro výzkum a studium divadla alternativního, loutkového a divadelní tvorby ve specifických skupinách na Divadelní fakultě AMU v Praze, České středisko UNIMA, Muzeum loutkářských kultur Chrudimi, časopis Loutkář a především Spolek pro podporu tradic loutkářství.

red, 20. 6. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.