Loutkar.online
Program Mateřinka 2021Foto: archiv divadla

Během Mateřinky se uskuteční také výzkumné kolokvium

Na pátek 18. června je do bohatého programu specializovaného libereckého festivalu Mateřinka zařazeno první pracovní setkání týmu, který zkoumá tradici českého loutkářství. Hlavním iniciátorem projektu je Spolek pro podporu tradic loutkářství.

Dne 1. prosince 2016 bylo české (a slovenské) loutkářství zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Podmínkou toho, aby nebyl zapsaný kulturní jev ze seznamu vyškrtnut, je, že zůstává nadále živý a trvale se rozvíjí. Živost prvku je každoročně dokládána uskutečněnými festivaly, představeními jednotlivých loutkových divadel a uskupení, činností jednotlivých loutkářských spolků. Prokázalo se, že podmínkou životnosti tradičního jevu je jeho trvalá proměnlivost při zachování základních rysů, a to nikoli jako muzeálního artefaktu, ale jakožto živého umění. A právě na výzkum tradice a kontinuity v českém loutkovém divadle za přispění dvacetičlenného autorského týmu se toto kolokvium zaměří.

Další pracovní setkání se uskuteční během Přeletu nad loutkářským hnízdem v Praze.

red, 12. 6. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.