Loutkar.online
Foto: Divadlo Polárka

Co by se stalo, kdyby… zítra otevřela divadla?

Kdyby zítra otevřela česká divadla, mohli byste v sobotu přijít do Divadla Polárka na premiéru inscenace Co by kdyby. Příběh inspirovaný knížkou Daisy Mrázkové Co by se stalo, kdyby… nazkoušela v Polárce pro rodiny s dětmi od tří let umělecká šéfka Divadla Husa na provázku Anna Davidová. Po online předpremiéře Kafkova Procesu jde o druhou „šuplíkovou“ premiéru, na kterou se mohou diváci Polárky těšit.

Inscenace představuje příběh jedné neobyčejné rodiny, která čelí nekonečným všetečným otázkám svého nejmladšího člena: „Co by se stalo, kdybych byl malý jako mravenec? Co by se stalo, kdybychom měli vlastního slona?…“ Dítě ztracené ve světě dospělých uniká do vlastních fantazií a postupně pro ně nadchne i celou rodinu.

Režisérka Anna Davidová si do Polárky přivedla scénografku Lenku Odvárkovou a hudebního skladatele Tomáše Davida. Ve spolupráci s domácí dramaturgyní Karolinou Ondrovou vytvořila na základě několika otázek z knížky Daisy Mrázkové proměnlivý výrazně výtvarný imaginativní svět, ve kterém, stejně jako v dětské hlavě, nic není nemožné.

V hlavní roli zvědavého dítěte se představí Filipína Cimrová. Tým domácích polárkovských herců rozšíří hostující Zdislava Začalová z aktuálního absolventského ročníku činoherního herectví JAMU. Výpravná převážně pohybová groteska je určena především rodinám s dětmi v širokém věkovém rozpětí.

Zkoušení bude zakončeno v sobotu 17. dubna. Poté se soubor vrátí k práci na již rozzkoušené inscenaci Tobiáš Lolness pod taktovkou uměleckého šéfa Polárky Jana Cimra. Kromě inscenací, kvůli kterým si diváci budou muset počkat až na otevření divadel, vzniká v Polárce v těchto dnech také řada online projektů. Herec Matěj Záhořík natočil s dalšími členy souboru dvoudílný loutkový spin-off postavy šneka z inscenace Slon a mravenec s názvem ŠNEK side story. A v sobotu 10. dubna měla premiéru filmová verze inscenace František z kaštanu, Anežka ze slunečnic, která si z posledního festivalu Dítě v Dlouhé 2019 odvezla cenu odborné poroty a na konci dubna ji bude možné shlédnout prostřednictvím streamovací služby Dramox.

Co by kdyby

režie: Anna Davidová

scénář a dramaturgie: Karolina Ondrová

výprava: Lenka Odvárková

hudba: Tomáš David

Natálie Pelcová, 13. 4. 2021

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.