Loutkar.online
Vyšla hvězda nad Betlémem film Foto: Milan Hajn

Divadlo Drak uvede premiéru speciální filmové verze inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem

Na období adventu připravilo Divadlo Drak pro své diváky speciální dárek. Je jím filmová verze oblíbené vánoční inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem natočená v autentickém prostředí kostela sv. Jana Křtitele na Novém Hradci a jeho bezprostředním okolí.

Nejedná se přitom o pouhý záznam divadelní inscenace provedené v netradičním prostředí, nýbrž o její plnohodnotnou filmovou adaptaci. Divákům a příznivcům Draku chce divadlo tímto způsobem poděkovat za přízeň a vynahradit jim tradiční adventní program, který musel být letos ze známých důvodů zrušen.

Přemýšleli jsme jaký program našim divákům můžeme nabídnout v době adventu, kdy pro řadu z nich je návštěva Divadla Drak již tradicí, bez které si vánoční čas ani neumí představit. I pro nás je toto období symbolem setkávání, zpívání koled a vůně cukroví a svařáku, ale jelikož divadlo musí zatím zůstat zavřené, rozhodli jsme se naše diváky obdarovat jinak. Inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem je v původní, divadelní podobě situována do stylizovaného kostela, za jehož zdmi je slyšet ozvěnu vánočních trhů. A právě tento – původně čistě divadelní rámec – se stal východiskem pro koncepci filmové verze, která nám otevřela možnost jej nově rozehrát. Navíc se oproti původní divadelní podobě objeví ve filmové verzi objeví celý soubor divadla“ přibližuje vznik a zve k on-line zhlédnutí filmové verze režisér inscenace Jakub Vašíček.

Mrzí nás, že nám letos nezbylo než se vzdát tradičního Dračího Betlému ve vratech studia v Labyrintu, ale situace se neustále mění a ani současná pravidla by neumožnila jeho obvyklou uvolněnou, neformální podobu s občerstvením a společným zpěvem. A než ho dělat polovičatě, rozhodli jsme se pro letošek nabídnout našim příznivcům jinou alternativu, která je plnohodnotná a bez kompromisů,“ doplňuje Vašíček.

Filmovou verzi inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem uvede Divadlo Drak v období adventu od 19.-31. prosince 2020 ve dvanácti reprízách, představení bude nabídnuto i školám. Zhlédnout ho mohou zájemci vždy v konkrétním čase obdobně jako to bývá u živého divadelního představení, a to zdarma on-line na youtube kanálu Divadla Drak.

Vyšla hvězda nad Betlémem film Foto: Milan Hajn

Za zhlédnutí záznamu nebudeme vybírat vstupné, chceme ho na konci náročného roku věnovat našim divákům jako dárek. Pokud by ale někteří z nich chtěli na oplátku zase obdarovat nás, mohou se od 19. 12. zapojit do projektu “Oslavte Vánoce s Divadlem Drak!„ a podpořit tím naší další činnost a plánované akce přes dárcovskou platformu Darujme.cz. Na rok 2021 připravujeme zejména velký čapkovský projekt, jehož součástí bude květnová premiéra autorské inscenace na motivy R.U.R., které mělo před sto lety v Hradci Králové světovou premiéru a také interaktivní výstava věnovaná dalším dystopickým dílům Karla Čapka jako je Továrna na absolutno, Krakatit, Válka s mloky, Věc Makropulos či Bílá nemoc. Výstava bude otevřena na podzim 2021 v prostorách Labyrintu,“ uvedl ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Termíny představení inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem on-line

19.12. – 16.00 a 18.00

20.12. – 16.00 a 18.00

21.12. – 10.00

22.12. – 10.00

23.12. – 16.00 a 18.00

26.12. – 16.00 a 18.00

31.12. – 16.00 a 18.00

Martina Marková, 16. 12. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.