Loutkar.online
Noc divadel 20 logoFoto: Noc divadel

Noc divadel nabídne virtuální prohlídky i živé přenosy

8. ročník Noci divadel se uskuteční 21. 11. 2020, v letošním roce však ve výrazně v omezeném režimu a s velkou převahou virtuálního programu. Preventivní opatření proti nemoci SARS-CoV-2 mají obrovský dopad na oblast divadla i tance, což reflektuje i letošní podtitul akce Divadlo a udr-život-elnost.

K ekologickým tématům v oblasti umělecké tvorby i divadelního provozu se nečekaně přidružila i témata existenční. I přesto se do Noci divadel plánují zapojit divadla opět napříč celou republikou. Programy jednotlivých divadel budou zveřejněny na začátku listopadu. Součástí letošního ročníku bude dále virtuální telemost moderovaný Institutem umění – Divadelním ústavem jako koordinátorem akce. Více informací na webu www.nocdivadel.cz..

„Již po skončení minulého ročníku jsme jako podtitul nadcházející Noci divadel zvolili aktuální společenské téma související s udržitelností lidské civilizace a klimatickou krizí. Avšak události posledního půl roku propůjčily mottu udr-život-elnost hlubší, pro obor divadla skutečně existenciální rozměr. I z toho důvodu jsme se po důkladné diskusi se zapojenými subjekty rozhodli Noc divadel i pro letošní rok udržet. Vzájemná podpora i spolupráce divadel a jejich diváků získala od vypuknutí epidemie na zásadní důležitosti a zároveň nabývá nových a nečekaných dimenzí i formátů. Doufáme, že i Noc divadel bude určitým světlem, které v aktuální složité situaci české společnosti zazáří do tmy,“ říká Martina Pecková Černá z IDU, který Noc divadel v ČR od roku 2013 koordinuje.

Divadla a soubory zapojené v letošním ročníku Noci divadel svůj program přizpůsobí stávajícím vládním nařízením. Události tak proběhnou převážně v online prostředí (živě či ze záznamu), případně v souladu s mimořádnými a preventivními opatřeními, která budou v den konání Noci divadel v platnosti. Scény napříč celou republikou propojí virtuální telemost, který bude mít své zázemí v Institutu umění – Divadelním ústavu. Streamovací studio umožní divákům sledovat moderovaný kontinuální program probíhající v různých městech a místech. Na programu budou nejen virtuální prohlídky či živé přenosy, ale například také interaktivní edukativní hry pro děti i dospělé. Kompletní program akce bude zveřejněn v listopadu.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. V loňskem roce se Noci divadel v ČR zúčastnilo na 40 tisíc návštěvníků a zapojilo 109 kulturních institucí ze 30 měst. V Praze program připravilo celkem 52 divadel a souborů. Noc divadel v ČR je tak největším projektem v rámci European Theatre Night.

Webové stránky

Facebook

Eliška Míkovcová, 3. 11. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.