Loutkar.online
Líšeň sobě programFoto: pro přečtení rozklikněte

Festival Líšeň sobě XI.

Srdečně zveme místní i přespolní na Festival Líšeň sobě XI., který se koná od pátku do neděle 21. – 23. srpna 2020 ve staré i nové Líšni. Událost nabízí divadelně – hudebně – výtvarný program z produkce místních i hostů pro věkově neomezené publikum.

Festival vnímáme jako příležitost pro setkávání a utváření veřejného prostoru s cílem uchránit a zachovat to, co je pro Líšeň hodnotné, významné, inspirativní. Proto se slavnost v letošním roce bude konat na třech krásných místech, která jsou v současnosti nějakým způsobem ohrožená – Kostelíček další výstavbou v souvislosti s novým Územním plánem města Brna, Orlovna v důsledku nečinnosti radnice chátráním a pustnutím oblíbené zahrady a Jedlý park ambiciózními plány vedení radnice nerespektujícími přírodní místo spontánně kultivované místními lidmi.

Kostelíček

Kulturní památka Kaple Panny Marie Pomocnice je dominanta Líšně a jedno z nejkrásnějších míst Brna s výhledem směrem ke Stránské skále, Pálavě, vrchu Žuráň i lesům Moravského krasu. Za jasného nebe lze spatřit i alpské vrcholky. Přestože občané, spolky i Zastupitelstvo Líšně mnohokrát vyjádřili záměr nerozšiřování městské výstavby směrem do volné krajiny a tedy i ke Kostelíčku, neustále se objevují pokusy – nyní i v návrhu nového územního plánu, výstavbu rozšířit. Vnímáme tyto snahy jako nesmyslné, nerespektující přirozený ráz krajiny a ohrožující poklidné místo využívané k procházkám, meditacím či modlitbám.

články o Kostelíčku na portálu vlisni.cz

Aktuální námitka Líšeňského spolku pro pohodu bydlení k územnímu plánu týkající se také Kostelíčku

Zahrada Orlovny

V roce 2016 hrozilo krásné zahradě Orlovny, která je jedinou veřejnou zahradou ve staré Líšni, vykácení stoletých lip a zastavění krytou halou pro sport – pro potřeby fotbalového klubu SK Líšeň. Proti tomu se postavily místní spolky a umělecké soubory. Předložily návrh na zachování zahrady pro veřejnost a zpřístupnění části architektonicky hodnotné budovy pro spolkovou činnost a Líšeňskou expozici představující Líšeň jako lokalitu evropského významu. Tento záměr již v roce 2016 Zastupitelstvo Líšně schválilo, současné vedení radnice však nedělá kroky k jeho realizaci. Dvacet milionů z evropských dotací získaných na opravu budovy z nedostatečně vysvětlených důvodů nechali radní „propadnout“. Od roku 2019 byla také ukončena smlouva oblíbené řemeslné dílně Hobbylab, která se starala o zahradu. Zahrada Orlovny je již několik let hlavním dějištěm Festivalů Líšeň sobě, které opakovaně upozorňují na nevyřešenou situaci.

článek na idnes.cz

FB

Jedlý park Sedláčkova

Před pár lety zpustlé místo připomínající neutěšenou skládku uprostřed sídliště proměňují svou péčí místní nadšenci na permakulturní zahradu s ovocným sadem, ohništěm a jezírkem. Vzniklo nové místo, kde se lidé společně setkávají u ohně, děti zde mohou lézt po stromech i ochutnat ovoce z vysazených ovocných stromů. Osobité kouzlo tohoto klidného přírodního místa je umocněné tím, že se nachází uprostřed výstavby. Mnozí lidé zde proto rádi relaxují. Na rozdíl od nedaleké Rokle vybudované za mnoho desítek milionů vznikl Jedlý park svépomocí. Festivalem chceme dát lidem povědomí o Jedlém parku, užít si zde společné setkání a zasadit se o zachování přírodního charakteru tohoto místa vzájemných mezilidských setkání i v budoucnu.

FB

brněnský deník

Pavla Dombrovská, 20. 8. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.