Loutkar.online
Hvězdný posel NDL Foto: Radek Petrášek

Premiéra podle Petra Síse v Naivním divadle

V sobotu v 17:00 hodin se v Naivním divadle uskuteční letošní první premiéra. Novinka na repertoáru NDL se jmenuje Hvězdný posel a je inspirována stejnojmennou knihou výtvarníka a autora knížek pro děti, Petra Síse, a především životem a dílem toskánského astronoma Galilea Galileiho.

V sobotu 18. ledna 2020 v 17:00 hodin se v Naivním divadle uskuteční druhá premiéra probíhající jubilejní 70. sezóny. Po Karlu Hynku Máchovi a jeho Pouti krkonošské, která měla premiéru v říjnu loňského roku, se i tentokráte tvůrci opřeli o výraznou literární předlohu. A nejen literární. Novinka na repertoáru NDL se jmenuje Hvězdný posel a je inspirována knihou světově proslulého výtvarníka a autora knížek pro děti, Petra Síse, který mimochodem v loňském roce oslavil stejně významné životní jubileum jako Naivní divadlo.

Ten příběh se odehrál strašně dávno. Tak dávno, že tou dobou ještě obíhalo Slunce kolem Země a ne naopak. Nebo si to alespoň většina lidí myslela. A v té pradávné době – před téměř pěti sty lety – se jednoho dne narodil v italském městě Pisa chlapec. V jeho očích svítily jasné hvězdy. Dostal jméno Galileo. Nejraději ze všeho pozoroval nebe. Byl velmi zvědavý a zvídavý. Každé tajemství pro něj bylo výzvou. Co když je to všechno úplně jinak?

Loutková inscenace o životě slavného astronoma, matematika a filozofa Galilea Galileiho je zároveň inscenací o hledání pravdy, lásce ke hvězdám, zvědavosti, zvídavosti a vynalézavosti. V Naivním divadle ji připravuje tým mladé talentované režisérky Anny Klimešové, pro kterou se jedná o první spolupráci s Naivním divadlem. Výpravu inspirovanou ilustracemi Petra Síse připravil scénograf Robert Smolík, který je v Naivním divadle coby výtvarník podepsán pod celou řadou inscenací (O beránkovi, který spadl z nebe, Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!). Hudbu složila Klára Fleková, která se s oběma zmíněnými tvůrci rovněž podílela na vzniku scénáře. V inscenaci hrají Barbora Purmová, Markéta Sýkorová, Marek Sýkora, Antonín Týmal a Petr Jelínek.

Vít Peřina, 14. 1. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.