Loutkar.online
O chlapcovi BDNRFoto: archiv divadla

Dielo švajčiarskeho spisovateľa Jakoba Streita po prvýkrát v slovenskom divadle

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici sa v sezóne 2019/2020 necháva inšpirovať dielami svetových autorov, málo známych v slovenskom kontexte. Prvá premiéra divadla v roku 2020 sa uskutoční 12. januára, prinesie dielo švajčiarskeho spisovateľa Jakoba Streita O chlapcovi, ktorý vymenil svoju čiapku za čokoládu.

Jakob Streit bol pedagógom, ktorý sa viac než polstoročie venoval vzdelávaniu, výchove detí a mládeže, väčšinu života pôsobil v švajčiarskom meste Spiez. Bol priekopníkom v metodike Waldorfskej pedagogiky. Významnú úlohu v jeho osobnom i učiteľskom živote tvorili rozprávky a príbehy. Veril, že obrazy ukryté v rozprávkach zásadným spôsobom formujú emocionálny, duševný priestor detí a pomáhajú budovať intenzívne puto detí a rodičov.

Za svoj život napísal viac než 40 kníh pre deti a mládež, desiatku pedagogicko-výchovných pojednaní, niekoľko rozhlasových a bábkových hier. Jeho diela boli preložené do viacerých svetových jazykov.

Príbeh Františka a jeho červenej čapice pre javisko Bábkového divadla na Rázcestí adaptovala domáca tvorkyňa Emília Hoffmanová. Režisérom a autorom textov piesní je umelecký šéf a režisér divadla Marián Pecko. Hudbu do inscenácie vytvoril hosť, muzikant, divadelník Martin Geišberg. Autorkou scény a bábok je hosťujúca výtvarníčka Mária Bačová. Účinkuje herečka divadla Anna Hajduková.

O chlapcovi BDNRFoto: archiv divadla

Najbližšia repríza inscenácie sa uskutoční počas polročných prázdnin v pondelok 3. februára o 16.00 hodine. Viac informácií o predstavení nájdete na webe divadla.

Monika Tatarková, 9. 1. 2020

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.