Loutkar.online
O malé sově - BDNR - plakátFoto:

Premiéra svetoznámej rozprávky v Divadle na Rázcestí

Premiéra rozprávky O malej sove, ktorá sa bála tmy sa uskutoční 29. septembra v divadelnej sále BDNR. Titul je venovaný deťom od 4 rokov.

Dňa 8. septembra otvorilo Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici 59. divadenú sezónu. Na konci mesiaca prináša prvý titul z dramaturgie novej sezóny. Premiéra rozprávky O malej sove, ktorá sa bála tmy sa uskutoční 29. septembra v divadelnej sále BDNR. Titul je venovaný deťom od 4 rokov.

Britskú spisovateľku Jill Tomlinson (1931–1976) pozná (takmer) celý svet ako autorku obľúbených kníh o zvieratách venovaných deťom. Príbehy O mravčiarovi, ktorý si nebom istý, O tučniakovi, ktorý chcel zistiť, O gorile, ktorá chcela vyrásť, boli publikované i adaptované pre divadlo v rôznych krajinách Európy (Veľká Británia, Nemecko, Taliansko, Maďarsko a i.). Príbeh Malej sovy, ktorá sa bála tmy (z r. 1968, knižne publikovaný v r. 1971) znamenal prelom v spisovateľkinej kariére. Knižka si získala mimoriadnu pozornosť odbornej verejnosti, záujem a obľubu britských detí a rodičov. Neskôr vznikli mnohé adaptácie pre divadlo, muzikál, film, príbeh sa stal európskym detským bestsellerom a podnes ho uvádzajú profilové divadlá tvoriace pre deti na celom svete.

K slovenským deťom a rodičom sa príbeh sovieho mláďaťa Plopa (v slovenskom preklade Flopa) dostáva po prvýkrát, v prvom slovenskom preklade Cecílie Hoffmanovej. Titul vychádza zo zámerov súčasnej dramaturgie BDNR, ktorými si všíma kvalitnú svetovú literatúru, neznámu v slovenskom kontexte. Hľadá a prináša témy, ktoré sú bežne prítomné v životoch detí a rodičov, no málokedy ich nájdeme spracované na javisku. Inscenáciu s tvorivým tímom divadla pripravuje režisér, umelecký šéf BDNR Marián Pecko.

Premiéra inscenácie je na programe v nedeľu 29. septembra o 16.00 hodine v sále divadla. Vznik inscenácie finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj.

Inscenačný tím:

Preklad: Cecília Hoffmanová

Réžia, výber hudby: Marián Pecko

Výprava: Eva Farkašová a.h.

Mediálna spolupráca: Mária Petrisková a.h.

Hrajú: Ivana Kováčová, Marianna Mackurová, Andrej Polakovič

Více informací zde

Bábkové divadlo na Rázcestí, 22. 9. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.