Loutkar.online
Kocour v botáchFoto: Buchty a loutky

Mateřinka očima studentů KALD, den třetí

Kocour v botách – Buchty a loutky

Pohádka o kocourovi v botách, jenž Vášovi, nejmladšímu ze tří bratrů, kteří ho ošidili o dědictví, slíbí splnit všechna jeho přání výměnou za boty, je klasikou. Buchty a loutky se tradiční předlohy ujímají s neotřelým humorem a nadsázkou jim vlastní, daří se jim ale velmi dobře balancovat na hranici mezi zbytečným shazováním předlohy i sebe, a naopak křečovitého držení se známé příběhové linie. Jejich pojetí je protkáno vtipy, kterým se zasmějí i dospělí, tento humor ale není cizí ani dětem a neodděluje tak tyto dva světy, jak tomu někdy u pohádek aktualizovaných o vtípky „pro rodiče“ bývá. I scénografie se pohybuje na pomezí klasického loutkové divadla a inovací s trochou punku, jak je u Buchet známé – to nepůsobí nijak nerozhodně, naopak oceňuji použití osvědčeně krásného, čemu ale nechybí svěží invence.

Buchty a loutky vše koření svým klasickým úvodem, ve kterém se jim daří navázat kontakt s divákem dětským i dospělým a vše se přirozeně přelévá až k samotnému začátku pohádky.

Kocour v botáchFoto: Buchty a loutky

Snad jediným slabším prvkem je podle mě reprodukovaná doprovodná hudba a zvuk, který se vedle autentického a zcela suverénního herectví Marka Bečky a Víta Bruknera, zdá jaksi nadbytečný až mrtvý.

Fakt, že herci ovládají loutky naprosto mistrně a s lehkostí, je u tohoto souboru asi zbytečné zmiňovat. Každopádně i to přispívá k výsledku, kterým je vtipná, milá pohádka, jejíž příběh napjatě sledují nejen ti nejmenší diváci festivalu Mateřinka, ale i starší z nás. A já jsem toho živoucím důkazem!

(Texty neprochází redakční úpravou.)

Valentýna Šatrová, 20. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.