Loutkar.online
Mateřinka 2019Foto: Petr Píša

Liberec ožije loutkovým divadlem, koná se mezinárodní festival Mateřinka

Ve dnech 18. až 22. června 2019 se do Liberce sjedou profesionální loutkáři nejen z České republiky, ale i ze zahraničí, aby v rámci festivalu Mateřinka představili výběr toho nejlepšího ze současného loutkového divadla pro děti předškolního věku.

Letošního jubilejního 25. ročníku se zúčastní 21 divadel a skupin, kromě českých přijedou i soubory z Belgie, Německa, Španělska, Polska a Slovenska. Během pěti festivalových dní tak čeká diváky množství krásných loutkových představení, která se uskuteční na různých místech po celém Liberci. Kromě Naivního divadla se bude hrát v Malém divadle F. X. Šaldy, v Základní umělecké škole Liberec, ale také pod širým nebem v zahradě Jedličkova ústavu nebo na náměstí Dr. E. Beneše. Ochuzeni nezůstanou ani diváci v Turnově a Jablonci nad Nisou, kde vystoupí pražský soubor Buchty a loutky a plzeňské Divadlo Alfa. Nepřehlédnutelným specifikem letošního ročníku je skutečnost, že se vedle inscenací pro děti předškolního věku na festivalu objeví také řada představení pro úplně nejmenší diváky od 1 roku do 3 let, založená na prožitku, s minimem slov, zato však s maximem vjemů, rozvíjející dětskou fantazii a poznání.

Kromě loutkového divadla se mohou obyvatelé Liberce a okolí těšit na bohatý doprovodný program v podobě koncertů, výstav, filmové projekce, loutkářské dílny nebo slavnostního průvodu v maskách a kostýmech, který festival 18. června v 15:00 hodin zahájí.

Po celou dobu konání Mateřinky bude na náměstí Dr. E. Beneše možné spatřit sloní vzducholoď ELEFANTELIN, ve které herci z Naivního divadla devětkrát denně (od 10:00 do 18:00, vždy v celou hodinu) odehrají své aeronautické představení. Akce je zdarma, avšak pro omezený počet diváků. Vstupenky je nutné si předem vyzvednout na pokladně Naivního divadla v Moskevské ulici č. 18.

Na produkce, které se konají na náměstí Dr. E. Beneše, se dostanou všichni zájemci bez omezení. Velkolepá podívaná čeká diváky v úterý 18. června ve 21:30 hodin, kdy se z ulice 5. května vydá směrem k náměstí sedm metrů vysoká a 2 tuny vážící loutka Rytíře, aby se zde následně proměnila v Anděla. Ocelový obr vznikl v dílně kováře, muzikanta, dirigenta, zpěváka a dramaturga Petra Píši, který se zároveň postará o stylové zakončení festivalu. V sobotu 22. června se mohou diváci od 20:00 hodin těšit na jeho ORCHESTRoj, absolutně mobilní, klikou poháněný, svébytně hudební i svérázně divadelní projekt, který v sobě ukrývá na dvě desítky muzikantů. Toto mechanické hudební divadlo přivedl na svět právě třešťský rodák a také autor zmíněné Obří loutky, Petr Píša. Je to příležitost pro všechny, kteří si chtějí na náměstí Dr. E. Beneše zatančit za zvuků živé hudby.

Mateřinka je festival profesionálních loutkových divadel, který se jako jediný v České republice a široko daleko v Evropě zaměřuje výhradně na tvorbu pro nejmenší diváky. Do festivalového programu, který je soutěžní, jsou vybírána představení statutárních divadel, nezávislých souborů, privátních skupin i sólistů. Z nich na závěr navrhne odborná porota k ocenění ta nejzdařilejší. Mateřinka je festival s nezanedbatelnou tradicí. Jeho vznik se datuje rokem 1972, kdy byla pod tímto názvem uspořádána v Liberci první česká národní přehlídka tohoto zaměření. Místem konání bývalo (střídavě) město Liberec a České Budějovice. Od roku 1991 se pořádá jen v Liberci, a to každým druhým rokem.

Na festival letos přijíždí více než 30 zahraničních pozorovatelů ze tří kontinentů, zasedání bude mít v Liberci Komise UNIMA pro mezinárodní festivaly, ve které zasedá i ředitel Naivního divadla Liberec Stanislav Doubrava. Tři významné loutkářské festivaly, konající se na území Severní a Střední Ameriky, na Mateřince osobně představí jejich ředitelé a zakladatelé: Louisa Lapointe (Kanada), Miguel Gutierrez (Mexiko) a Blair Thomas (USA).

K  letošnímu 25. ročníku festivalu, přibude na podzim ještě jedno významné datum. V  listopadu oslaví Naivní divadlo Liberec 70 let od svého vzniku. Obě jubilea připomíná výstava s názvem Dvě výročí umístěná v Galerii v podzemí liberecké radnice, která bude veřejnosti přístupná až do konce roku.

Další výstava, která je rovněž součástí festivalu Mateřinka, rozhodně stojí za vidění a nese název Kašpárci a kašpaři z Říše loutek. Koná se v Malé výstavní síni a potrvá do 18. srpna 2019. Expozice, kterou připravilo divadelní oddělení Národního muzea ve spolupráci s divadlem Říše loutek, ukazuje postavu Kašpárka od Vojtěcha Suchardy či Bohumíra Koubka v kontextu dalších komických figur, jež se vyskytovaly v repertoáru Říše loutek. Výstava rovněž připomíná vznik nejstarší mezinárodní divadelní organizace UNIMA, která byla založena v roce 1929 právě v Říši loutek v Praze a letos slaví úctyhodných 90 let.

Festival Mateřinka letos opět získal bruselskou značku EFFE Label. Tu uděluje mezinárodní platforma Evropské asociace festivalů EFFE – Evropa pro festivaly, festivaly pro Evropu. Mezinárodní porota složená z národních odborníků z celé Evropy vybírá mezi festivaly takové, které nejvíce splňují požadovaná kritéria – vysokou uměleckou kvalitu, zapojení místních uměleckých komunit a mají významný vliv na národní i mezinárodní úrovni.

Stanislav Doubrava, 14. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.