Loutkar.online
36 DRAMATIC SITUATIONSFoto: Zlomvaz PQ 2019

36 DRAMATIC SITUATIONS

PQ Studio: Festival a Pasquil přinášejí další festivalovou reflexi.

Studentka scénografie z Katedry alternativního a loutkového divadla Anna Romanova se inspirovala francouzským spisovatelem Georgem Poltim a jeho seznamem třiceti šesti dramatických situací.

Romanova přišla s nápaditým interaktivním představením, ve kterém se kombinují prvky loutkového, objektového a materiálního divadla.

Představení je určeno jen pro deset diváků. Na jevišti se nachází dva stoly, na jednom z nich je nespočetné množství různorodých věcí, např. vařič s hrncem, květina, zelenina, sirky, květináč s hlínou. Na druhém stole je zavřená skříňka s nápisem „beginning“. Před skříňkou je svíčka, dvě dřevěné kostky a nakonec loutka na drátě – ovšem bez hlavy.

Představení začíná. Záhadná skříňka se otevírá a v ní se nachází 36 poliček a v každé z nich určitý typ hlav z různých materiálů. Začínáme: diváci postupně hází dvěma kostkami (36 je počet možných výsledků při hodu dvěma kostkami) a vyberou tak, jaká z hlav se loutce nasadí. Princip je po chvíli jasný. Ať už se loutce dostalo jakékoliv podoby, čekala jen na to, jakým dramatickým způsobem její život uhasne. Hlava cibule přeseknutá sekerou skončila v polévce na vařiči, hlava z nafouklého balónku praskla pod hořící svíčkou, hlava ve tvaru kasičky se rozlítla na několik kousků, když se loutka rozhodla skočit z vrcholu skříně (slečna, která házela kostkou, si dokonce mohla obsah kasičky odnést v pytlíčku), anebo hlava z křídy drasticky zničená o šmirgl papír. Diváci při pohledu na osudy loutky jen tajili dech. Společně se báli o její „život“ a na závěr přichází smutek z toho, že se nedozví dalších 26 příběhů, které skříň ještě ukrývá. Dveře se totiž po posledním hodu kostkou zavírají. A s nápisem „the end“ končí představení. Pokud se tedy diváci chtějí dozvědět další osudy loutky beze jména, budou muset přijít ještě jednou.

Další glosy, recenze i rozhovory o festivalových inscenacích naleznete na webu Pasquilu.

Tereze Stejskalová, 9. 6. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.