Loutkar.online
Divadlo v Dlouhé, Nebe-PekloFoto: Martin Špelda

Nebe i peklo v Divadle v Dlouhé

Poslední premiérou letošní sezony v Divadle v Dlouhé je rodinná inscenace Nebe – peklo v režii Jakuba Krofty, který v posledních letech žije a pracuje v Polsku.

Jakub Krofta je od roku 2012 uměleckým šéfem Vratislavského divadla loutek, které pod jeho vedením získalo řadu cen v polských oborových soutěžích a anketách. Hra polské autorky Marii Wojtyszko Nebe – peklo, kterou si Jakub Krofta vybral pro své hostování v Dlouhé, je v Polsku považována za jeden z nejlepších dramatických textů pro děti a mládež posledních let a Divadlo v Dlouhé ji uvádí v české premiéře.

Hlavní hrdinka příběhu Eva (Eva Hacurová) – milovníkům klubové scény známá jako DJ Raketa – se nehodlá smířit s osudem a rozhodne se utéct z nebe i z pekla, aby se mohla vrátit na zem k sedmiletému synovi. Během dobrodružného útěku z onoho světa se potkává s Bohem (Tomáš Turek) i Luciferem (Ondřej Rychlý), s čerty, hříšníky i anděly, a také se svým otcem (Rostislav Novák st.), kterého nikdy nepoznala.

O vzniku textu říká autorka Marii Wojtyszko toto: „Myslím, že hra Nebe – peklo má tak velký ohlas proto, že jsem ji napsala z upřímného pocitu stesku po svém starším synovi. Musím kvůli své práci hodně cestovat a můj syn často zůstával doma se svým tatínkem. Jednou jsme si spolu čistili zuby a on se mě zeptal, co bude, až umřu. Kdybych neměla pusu plnou pasty na zuby, odbyla bych ho nějakou všeobecnou frází. Takhle jsem se musela chvilku zamyslet a nakonec jsem mu řekla, že mu rozumím, že se bojí a že i já se toho bojím. A on mi za tu odpověď poděkoval. Uvědomila jsem si, že to je možná dobrý způsob, jak s dětmi mluvit o smrti a vážných věcech, kterých se všichni bojíme. Děti upřímnou a opravdovou odpověď ocení.“

Režisér Jakub Krofta k inscenaci dodává: „Jsem zvědavý, jaká bude odezva v Čechách, kde je oproti Polsku jiná situace ve vnímání role náboženství a církve ve společnosti i v běžném životě lidí. Děláme si tu legraci z různých stereotypních představ, jak to vypadá v nebi či v pekle, jaký je Bůh, Panna Maria nebo andělé. V naší inscenaci jsou to reálné postavy dosti vzdálené od toho, co můžeme vidět v barokním kostele nebo na obrazech Josefa Lady. To, co máme na jevišti, je onen svět, jak si ho představuje sedmiletý syn alternativní matky DJky. Myslím, že tato rovina textu tu nebude nijak skandální, o to více může vyniknout aktivita a samostatnost hlavní hrdinky. Eva je vlastně typ role, jaké jsou většinou vyhrazeny mužským hrdinům.“

Karola Štěpánová, 18. 4. 2019

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.