Loutkar.online

Něco říkat beze slov

Společnost La Mue/tte, která vznikla roku 2014, odehraje v DRAKu Šílené – inscenaci o jedné pohnuté kapitole argentinských dějin.

Francouzské slovo la muette znamená němá, což napovídá, že se i Šílené obejdou bez řečí. Zeptali jsme se jedné poloviny ústředního tvůrčího dua, Delphine Bardotové, co to pro ně znamená.

Pokud vím, pracujete přísně beze slov – ale přitom v Šílených vyprávíte o dosti komplexních a konkrétních událostech. Stalo se vám někdy, že byste hrozně chtěli v divadle promluvit, třeba jen proto, aby publikum něco pochopilo?

Občas, když je nějaká informace opravdu zásadní, se uchylujeme k několika trikům, ale mluvit beze slov je přesně ta výzva, která nás zajímá. Naším uměleckým cílem je dát přednost pocitu, vjemu, emoci a divákovu zážitku.

Hodně jste s divadlem cestovali. Liší se publika v různých městech a zemích?

V různých zemích mají lidé různou zkušenost se současným loutkovým divadlem, ale kouzlo našich disciplín (loutek, hudby, práce s tělem) umožňuje dotknout se kohokoliv, bez ohledu na to, jakou má s figurálním divadlem předchozí zkušenost.

Ovlivnily vás nějaké divadelní osobnosti?

Samozřejmě Ilka Schönbeinová, která na jeviště přinesla přítomnost loutkoherce, zrušila konvenci kukátka a započala cestu k nejasnější estetice. Israel Galván ve své schopnosti překročit tradiční rozměry flamenka, ale zároveň nechat základy tohoto umění neporušené. Phia Ménardová z Compagnie Non Nova, která má talent zpoetičtět běžné materiály a předměty. A pochopitelně setkání s Nicole Mossouxovou, která nám pro Šílené poskytla pohled zvenčí, v nás jako zkušenost zanechalo nesmírně důležitou stopu: je náročná, přesná, obrazivá a citlivá.

Publikováno ve festivalovém časopise Hadrián, č. 4, 25. 6. 2018.

Michal Zahálka, 25. 6. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.