Loutkar.online
Divadlo DRAK Bílý TesákFoto: Divadlo DRAK

O DRSNÉM ŽIVOTĚ MEZI PSY A LIDMI

Dobrodružný román Jacka Londona Bílý Tesák zamířil na jeviště Divadla DRAK – v druhé premiéře sezóny 2017/2018, která proběhla v sobotu 3. března.

Slavný dobrodružný román Jacka Londona se mezi dětskou literaturu dostal spíše náhodou díky svému zvířecímu hrdinovi – psovi, jemuž koluje v žilách vlčí krev. Příběh se odehrává na Aljašce za časů zlaté horečky, prostředí zlatokopů a tuláků důvěrně poznal i Jack London. „Bílý Tesák je prototypem osamělého hrdiny, se kterým se od narození život nemazlí. V našich poměrech by se dal přirovnat ke klukovi z pasťáku. Musí neustále bojovat o své místo na světě, je jiný, není přijímán svým okolím a sám obtížně přijímá. Zároveň má v sobě určitou vnitřní čistotu a zranitelnost,“ představuje hlavního hrdinu dramaturg Tomáš Jarkovský.

Bílý Tesák má do vínku od přírody nadělenou divokost a nespoutanost. Vyrůstá v prostředí čisté a drsné aljašské přírody, dostane se do indiánské vesnice, později do města mezi zlatokopy, kde je používán pro bojové zápasy. Bojuje, je krutý a zákeřný a díky svému vlčímu původu vítězí. Naštěstí v jeho životě nastane zlom a on se dostane do rukou laskavého pána, „jak se ale celá jeho předchozí zkušenost otiskla v jeho duši a jestli dokáže najít klid, to už se diváci dozvědí v divadle. Nebo si na to budou muset odpovědět sami,“ směje se dramaturg Jarkovský.

Divadlo DRAK Bílý TesákFoto: Divadlo DRAK

Ačkoli by se v případě loutkového divadla nabízelo využití loutek pro ztvárnění vlčího a psího světa, loutka se na scéně neobjeví žádná. „V představení je použita kamera, která inscenaci buduje na vyostřené perspektivě používané právě v loutkářství,“ představuje svou koncepci režisér Jakub Vašíček. „Kamera zachycuje více či méně ostré detaily, které ukazují Tesákův pohled na svět. V našem pohledu na Londonův příběh lidé a psi jednou jsou. Díváme-li se na příběh očima Bílého Tesáka, nevidíme zásadní rozdíl mezi lidmi a psy. Jedněmi je ovládán, s druhými bojuje,“ doplňuje režisér Vašíček. Propojení divadelního a filmového vidění podporuje scéna Antonína Šilara, který na jeviště přenesl obraz arktické krajiny plné sněhu a ledu. V hlavní roli Bílého Tesáka se představí Milan Hajn, v dalších rolích vystoupí Dominik Linka, Jan Popela, Luděk Smadiš, Jiří Vyšohlíd a Milan Žďárský. Autorkou kostýmů je Tereza Venclová, hudbu k představení složil Daniel Čámský. Představení je vhodné pro děti od 9 let.

Tereza Silbernaglová, 9. 3. 2018

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.