Loutkar.online

Mystifikátoři z Československa

Loutkové divadlo Československo. Po tejto vete už nič nie je isté. O záhadnom združení nie je možné vypátrať takmer žiadne informácie. Ak po dlhom hľadaní útrobami internetu i pražského Institu umění – Divadelního ústavu nájdete nejakú stopu, je veľká pravdepodobnosť, že ide len o jeden z množstva vtipov, ktoré divadlo používa nielen na javisku, ale i pri svojej prezentácii.

Tento osobitý súbor vznikol v roku 2002 v Brne. Spočiatku ako neformálne združenie hercov HaDivadla. Tvorcovia údajne nadväzujú na roztrúsené tradície českého folklóru a jedným z ich hesiel je „lyrika a trapnost ruka v ruke s naivitou“.

Piliermi LD Československo sú pánske spevácke združenie extrémneho folklóru Krása (vzniklo roku 1995) a Sestry Medvědy. Podľa legendy túto dvojicu polohluchých speváčok objavilo pánske spevácke združenie na jednej zo svojich dobrodružných ciest po krymských nevestincoch. Do súboru pribudli aj najdúch maškarného plesu v kúpeľoch Lipová Krys Krystofersson i cvičiteľ a dozorca vojenského učilišťa v Chuste Grišo Stankev s cvičenou sovou Lubicou.

Mystifikácie, čierny humor, neľútostný výsmech a sebairónia sú hlavnou náplňou aj ich inscenácie. Nič im nie je sväté, tak isto, ako neexistuje predmet, hračka či potravina, ktorá by sa nedala zapojiť do ich inscenácie.

Otázkou však je i to, ako sa vlastne volá dielo, ktorým sa už niekoľko rokov prezentujú. (Prvý písomný dôkaz o jeho existencii je z roku 2005.) Pôvodne túto show uvádzali pod názvom Krása/Sestry Medvědy. V poslednej dobe pod názvom Dead & puppets alebo aj Vojta a mír.

Bezuzdná bábková show sa odohráva na „jevišťátku, které znamená světeček“ dozdobenom českou vlajkou a netopiermi.

Predstavením sprevádza očarujúci konferencier Krys Krystofersson – plyšová myš. V podaní Jakuba Žáčka disponuje odzbrojujúcim šarmom. Vďaka precíznemu vodeniu i jazda na bochníku chleba naberá nevídané rozmery. Okrem vynikajúcich animátorských schopností sa Žáček prezentoval aj iskrivým humorom a schopnosťou okamžitej improvizácie.

Sestry Medvědy (Marie Ludvíková a Lenka Zogatová) sa zbytočne neexponujú, nechávajú vyznieť absurdnosť nápadu, kostýmu, rekvizity. Zároveň preukazujú hereckú disciplínu a odvahu, lebo v súbore, kde na javisku nič nie je zakázané, to ženy nemajú jednoduché. Musia sa odhaliť alebo v maskáčovom odeve opekať špekáčiky za zvukov melancholickej trampskej pesničky Nedvědovcov. Spievajú v „boratovskej“ angličtine, no skvostné úryvky vybrali aj z českej a slovenskej popmusic.

Členovia združenia Krása (Marek Daniel a Štěpán Rusín) spev slovenských a českých ľudových piesní dopĺňajú bizarnými pohybovými prvkami. Účinkujú aj vo svojej „marionetovej verzii“.

Na javištiatku možno vidieť ďalších bizarných umelcov. Ukážkový gýč – prasa zobrazené ako vyzývavo oblečená žena sediaca na motorke sa v LD Československo stáva speváčkou La Čunčou. Ďalším je plyšový medveď vystupujúci ako zúfalý šatniar, ktorý sa divákov pýta, kto si v šatni pod číslom 68 nechal rôzne predmety, tak neočakávané ako sú napríklad nožnice na kura.

Dozorca vojenského učilišťa Grišo Stankev (slovenský herec Richard Stanke) má výstup o sove, čo po prírodnej katastrofe vo Vysokých Tatrách trpí zdravotnými problémami, ktoré vyrieši Kosmodisk. Aj niekoľko rokov starý námet so „zázračnou“ ortopedickou pomôckou dokázali v LD Československo spracovať s vtipom.

Inscenácia Dead & puppets ponúka parodizáciu všetkých a všetkého. Vidieť môžeme rýchly exkurz politickými udalosťami, keď Hurvínek spieva Co jste chartisti, co jste dělali, že jste nám tu chartu, chartu, chartovienku neukázali. Odpoveďou je pieseň Hurvínku nevzlykej, to nejsou bubáci… Po odchode malého mechanického tanku nasleduje pieseň Ať sýr zůstává s touto slaninou.

Nechýba Björk (bábika, ktorou hrajú jej videoklip má skutočne podobné črty ako speváčka), Michael Jackson, Vladimír Menšík, Jan Přeučil prednášajúci Máj (slová Máchovej poémy plynulo prechádzajú do kuchárskeho receptu). Bez zábran narábajú s českou i slovenskou štátnou hymnou. Mechanické hračky sa striedajú s papierovým Einsteinom, Ulrichovci z Rozdrážďan a pochodujúcim rožkom. Persifláž par excellence!

Neobídu ani náboženstvá. Zbor Židov uvádzajú prostredníctvom umelohmotných indiánov a Lego-postavičiek. Krys Krystofersson sa modlí na koberčeku – tureckej vlajke a zašomre si, že Cyprus je aj tak ich. Ani listovanie v Biblii sa neobíde bez irónie.

No inscenácia nie je znôžkou prvoplánových nápadov. Sú to domyslené, vypointované a výborne interpretované etudy. Na pretrase sú závažné spoločenské otázky, ironizácia je vhodná a presná, práca s gýčom, stereotypom a hyperbolizáciou znamenitá. Tvorcom sa podarilo vyhmatať absurdnosť mnohých reálií i piesňových textov.

Bábkarská show Loutkového divadla Československo je vynikajúcou zábavou. Dúfajme, že informácia o pripravovanej premiére naplánovanej na začiatok novej sezóny nie je len mystifikáciou.

Lenka Dzadíková

Foto: archiv

Loutkové divadlo Československo: Dead & puppets

V rolích: Marek Daniel, Marie Ludvíková, Richard Stanke, Štepán Rusín, Lenka Zogatová, Jakub Žáček a Bezďa.

Support: Věra Martinová, Jana Švandová, Václav Postránecký a mnozí další.

Písané podľa reprízy hranej v pražskom Divadle Minor 10. 4. 2010 (Predstavenie bez fyzickej prítomnosti Richarda Stankeho, použité boli nahrávky jeho hlasu.)

[tento článek vyšel tiskem v čísle 3/2010]

Lenka Dzadíková, 28. 6. 2010

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.