Loutkar.online
HraMoKaFoto: Ida Hledíková

Nórski a slovenskí študenti otvorili novú scénu v Múzeu bábok a hračiek na Slovensku

Barokový kaštieľ na hrade Modrý Kameň je od roku 1992 sídlom múzea, ktoré sa v roku 1994 začalo vo svojej zbierkotvornej činnosti orientovať na bábkové divadlo a hračky.

Okrem toho plní aj úlohy regionálneho múzea v oblasti národopisu a histórie. Od roku 2002 je súčasťou Slovenského národného múzea a ako správca národnej kultúrnej pamiatky znáša všetku starostlivosť o hradný komplex pozostávajúci z torzálnej architektúry starého goticko-renesančného hradu a barokového kaštieľa z 1.polovice 18. storočia postaveného v predhradí zrúcaniny.

Od októbra 2015, po úspešnej žiadosti o grant z Grantov EHP a Nórska s 15 % finančnou podporou štátneho rozpočtu SR začal sa na hrade Modrý Kameň realizuje projekt pod názvom „Obnova barokových siení na hrade Modrý Kameň pre bábkové divadlo, regionálnu históriu a tvorivé dielne detí a mládeže“, ktorý naštartoval obnovu východného krídla barokového kaštieľa v jeho doteraz neprístupnej časti v prízemí. Toto krídlo bolo v rokoch 1927–1929 prebudované na väzenské cely, avšak v prestavbách sa ukrýval pôvodný architektonicky hodnotný celok, čo naznačovala existencia barokových pilierov ukrytých v murivách z 20. storočia.

Hlavnou myšlienkou projektu bolo vytvoriť v týchto priestoroch miesto pre historickú expozíciu dejín hradu a mesta Modrý Kameň, obnoviť pôvodnú barokovú stĺpovú sieň pre realizáciu divadelných predstavení, tvorivých dielní pre deti a mládež, interaktívnych výstav a aj vykurovaný priestor pre prednášky, semináre, konferencie po celý rok. K realizácii a dlhodobej udržateľnosti tejto myšlienky sme vďaka dlhoročnej spolupráci s Katedrou bábkarskej tvorby na VŠMU v Bratislave a jej medzinárodným kontaktom prostredníctvom medzinárodného bábkarského zväzu UNIMA získali nórskeho partnera – Kulturproduksjoner z Oslo. Už na úvodnej projektovej konferencii boli načrtnuté možné formy spolupráce so zástupcami nórskej kultúrnej spoločnosti. Tieto sa plne realizovali v januári 2017, po ukončení 1. etapy projektu, ktorý dostal názov HraMoKa.

26. januára 2017 sa obnovená baroková sála, tvorivá dielňa a priľahlé siene budúcej historickej expozície dočkali svojich prvých návštevníkov. Na záverečnej konferencii k implementácii projektu HraMoKa múzeum prezentovalo výsledky prvej etapy projektu. Zúčastnili sa jej zástupcovia Úradu vlády SR, Ministerstva kultúry SR, Veľvyslanectva Nórskeho kráľovstva v SR, generálneho riaditeľstva Slovenského národného múzea, primátor a poslanci Mesta Modrý Kameň, zástupcovia Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, riaditelia a pracovníci múzeí, spoločenských inštitúcií, priatelia, podporovatelia a priaznivci múzea, ktorí sa zišli na hrade Modrý Kameň.

HraMoKaFoto: Ida Hledíková

Po ukončení obnovy môže dnes návštevník múzea obdivovať veľkolepú klenbovú sieň s piatimi kamennými renesančno-barokovými piliermi – sú najväčšou ozdobou historickej siene. Pri archeologickom výskume, ktorý prebiehal súčasne s rekonštrukčnými prácami sa našli aj neklamné stopy pôvodného využitia tejto časti kaštieľa. Bola to grófska koniareň s jedinečným systémom tehlových kanálov, ktorá pravdepodobne odvádzala okrem odpadu koniarne aj vodu z nádvoria von na východnú stranu budovy. Toto archeologické nálezisko poskytlo aj mnoho iných zaujímavých nálezov keramiky, skla, kovových predmetov, drevených roštov kanálov, dokonca na nádvorí v pozostatkoch drevo-hlinitej stavby neznámeho využitia aj zachované spálené obilné zrná. Tieto nálezy je dnes možné obdivovať v obnovených priestoroch historickej expozície. Rovnako autentický ortofotogrametrický záznam archeologického náleziska si návštevník môže pozrieť priamo v expozícii s priblížením detailov na veľkoplošnom monitore. 2. etapa realizácie projektu HraMoKa, v ktorej sú z rovnakých zdrojov obnovené fasády a okná tejto časti kaštieľa z bude ukončená do 30.4.2017.

Aby sa cieľ a dlhodobá udržateľnosť projektu mohla predstaviť hmatateľne, tak ako pri úvodnej konferencii aj teraz pri závere implementácie projektu, pozvali sme na Slovensko vďaka finančným prostriedkom z Bilaterálneho fondu grantov EHP a Nórska našich projektových partnerov z Oslo – manažérov a lektorov Kulturproduksjoner: pani Karen Hoie, docenta Sweina Gundersena z Katedry umenia, dizajnu a drámy z Akershus Univerzity v Oslo, a choreografku a herečku Veroniku Hilde Hoie.

Partnerom zo Slovenska bola Vysoká škola múzických umení v Bratislave, konkrétne Katedra bábkarskej tvorby, ktorá prostredníctvom vedúcej katedry teatrologičky Idy Hledíkovej široko rozvíja medzinárodné vzťahy.

Tvorivá skupina, zložená z nórskych a slovenských študentov pracovala v Bratislave na pôde Divadelnej fakulty VŠMU pod vedením pedagógov a lektorov od 18. januára do 24. januára 2017. Projektovou úlohou tvorivého tímu bolo pripraviť spoločnú prezentáciu bábkového divadla. Nórski a slovenskí tvorcovia sa nechali inšpirovať východoázijskou technikou vodenia bábok tradičného japonského bábkového divadla bunraku, v ktorom bábky vodia traja vodiči v dokonalej súhre herecko-animátorského výrazu. V súčasnosti sa touto technikou inšpiruje mnoho divadiel najmä v západnej Európe, u nás sa táto technika zatiaľ nepraktizuje. Nórske bábkarské inšpirácie boli preto pre slovenských študentov bábkarského umenia príťažlivé. Prešli tréningom fyzických cvičení, prostredníctvom ktorých sa učili fyzickej harmónii, ktorú využili pri trojitom vodení figúr. Nórski pedagógovia i študenti sa pochvalne vyjadrili o profesionálnej vyspelosti študentov Katedry bábkarskej tvorby VŠMU a uznali ich výbornú všeobecnú hereckú pripravenosť. Po tvrdej tréningovej fyzickej príprave a uvoľňovacích cvičeniach pod vedením choreografky a herečky Hilde Veroniky Hoie účastníci workshopu pristúpili k výrobe jednoducho robených papierových figúr – na rozdiel od japonskej tradície náročne rezaných a kostýmovaných drevených bábok s relatívne zložitým vodiacim mechanizmom.

HraMoKaFoto: Ida Hledíková

Proces naštudovania samotného príbehu, ktorý bol rámcovaný príchodom archeológov na hrad prebiehal vo vzájomne vynikajúcom tvorivom dialógu a skvelej atmosfére spolupráce nórskych a slovenských tvorcov – študentov aj pedagógov. Vznikli vtipné vystúpenia zložené z mikropríbehov, hraných vo viacerých sekvenciách. V dňoch 25.-26.1.2017 v SNM-Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň, na záverečnej konferencii i v rámci seminára s deťmi a mládežou regionálnych umeleckých škôl mohli mladí umelci ukázať iné, než našej verejnosti známe formy bábkového resp. figuratívneho divadla. Múzeum uchováva vo svojich zbierkach okrem veľkej zbierky hračiek aj 2331 kusov divadelných bábok, scénografických prvkov, knižné vydania historických divadelných hier kočovných bábkarov a mnoho ďalších zaujímavostí. Jednou z nich je divadelná maringotka bábkarskej rodiny Dubských z Piešťan, ktorá stojí na nádvorí hradu Modrý Kameň a avizuje návštevníkov, že vstúpili do sveta bábok.

(Všechna foto Ida Hledíková)

H. Ferencová, I. Hledíková, 10. 2. 2017

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.