Loutkar.online

Objevování taiwanského loutkového divadla 1

Na Taiwanu začal Asia Pacific Traditional Arts Festival 2016.

Touha představit světu tradiční taiwanské loutkové divadlo a zamyslet se nad způsobem, jak rozvíjet tento odkaz v současnosti, vedla ředitelku uměleckého centra v Lizejianu v kraji Yilan k uspořádání desetidenního festivalu loutkového divadla.

ze zahajeni festivalu_ukazka cinskeho divadlaFoto: Zuzana Vojtíšková

V průběhu slavnostního zahájení 5. prosince dopoledne v Xiqu centru v Taipei předvedlo krátké ukázky svého umění několik tvůrců z Taiwanu a Číny.

ze zahajeni festivalu_ukazka cinskeho divadlaFoto: Zuzana Vojtíšková

Zahraniční návštěvníci festivalu se pak vydali do jihotaiwanského města Kaoshiung, kde sídlí muzeum stínového loutkového divadla. Tento divadelní styl přivezli na Taiwan z Číňané před 300 lety. Kaoshiung se stal hlavním městem, kde stínové divadlo zapustilo své kořeny. Dnes tu působí pět souborů, které udržují rodinnou tradici po několik generací.

pred muzeem stinoveho divadla v KaohsiungFoto: Zuzana Vojtíšková

Zde je ukázka z tvorby Yung Shing Le Sahdow Play Trupe – skupiny, která pěstuje rodinné umění už pátou generaci

Návod na výrobu oděvuFoto: Zuzana Vojtíšková

Zuzana Vojtíšková, 6. 12. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.