Loutkar.online
z večerníčku Povídání o mamince a tatínkoviFoto: archiv

Filmové loutky v Alšově jihočeské galerii

Už od 1. července můžete v Českých Budějovicích navštívit výstavu režisérky, výtvarnice a animátorky Kristiny Dufkové. Expozice s názvem Mami, tati, díky! nabízí vhled do tvorby této mnohostranné umělkyně, která začínala s malbou na sklo, ale postupně se přeorientovala na loutkový film.

Letos na jaře měl premiéru loutkový večerníček Kristiny Dufkové Povídání o mamince a tatínkovi a právě originální a výtvarně nápadité loutky z tohoto seriálu můžete na výstavě vidět. Kromě loutek, do nichž autorka vtiskla svůj svébytný rukopis a stylizaci, si ale budete moct prohlédnout i kresby a fáze z dalších jejích filmů. Tím posledním je krátkometrážní Neříkej mi panda, jmenuji se Fanda, který vtipně zpracovává téma logopedických problémů.

Kristina Dufková se narodila 16. října 1978 v Praze. Po absolutoriu animace na Vyšší odborné škole filmové v Písku pokračovala na katedře animované tvorby na pražské FAMU. Její filmová tvorba vyniká výbornou animací a vizuální stylizací. Půvab jejích filmových loutek navazuje na tradice československé animace (např. dynamikou a poetikou jako u Vlasty Pospíšilové, hravostí a humorem jako u Dagmar Doubkové nebo Hermíny Týrlové).

Výstava je k vidění ve Wortnerově domě (U Černé věže 22) denně od 9 do 18 hodin.

Malvína Balvínová, 28. 7. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.