Loutkar.online
Dlouhý, široký, bystrozraký, Convivium, ZUŠ F.A.ŠporkaFoto: Michal Drtina

Jak jsme se divadelně setkali

Postupová přehlídka dětských divadelních, loutkařských a recitačních souborů Divadelní setkání, organizovaná Impulsem Hradec Králové a Volným sdružením východočeských divadelníků, se uskutečnila 16. a 17. dubna 2016 v prostorách Divadla Drak.

Na hlavní scéně a ve studiu v Labyrintu se vystřídalo sedmnáct inscenací souborů loutkařských i činoherních, různých věkových skupin, usilujících o postup na Dětskou scénu ve Svitavách a na Loutkařskou Chrudim. V důsledku se jednalo o povedenou plejádu představení, kdy si každý divák přišel na své.

Během přehlídky se tradičně uskutečnilo několik bloků vymezených pro hodnocení zhlédnutých představení. Řízených diskuzí pro vedoucí souborů se ujal lektorský sbor, který svým odborným, profesionálním a zároveň přátelským přístupem přispíval k výborné atmosféře přehlídky i určité neprůstřelnosti rozhodnutí o postupu a doporučeních, které získalo hned několik inscenací. Vybrané a oceněné představení propojovala hravost, a do značné míry i přirozenost dětských interpretů. Lektorský sbor čítal teatroložku Ninu Malíkovou, divadelní lektorku Divadla Drak Annu Hrnečkovou, pracovníka Nipos-Artama Jakuba Huláka, dramaturga Tomáše Jarkovského a scénografa Kamila Bělohlávka.

Doporučení k postupu získal soubor Convivium ZUŠ F. A. Šporka Jaroměř, který zaujal nejen vlastnoručně vyřezanými loutkami, ale i celkově bezprostředním, vtipným zpracováním klasické pohádky Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Dále Jak princ hledal princeznu souboru Čtyřlístek ZUŠ Chlumec nad Cidlinou je inscenací, jejíž nejvýraznějším prvkem bylo pohrávání si s barevnými polštáři, kterými děti nápaditě i vcelku funkčně přetvářely hrací prostor. Z Chlumecké ZUŠ přijel i soubor Zip s představením Jan za chrta dán. Potěšit diváky mohlo vtipné zpracování, výtvarné řešení jednoduché scény i práce s marionetou. Doporučení na Dětskou scénu získal také Dramatický kroužek ZŠ Železnická z Jičína a jejich Malý John a krvavý koleno, dramatizace pohádky Pavla Šruta.

Cenu za inscenaci a přímou nominaci do hlavního programu Loutkařské Chrudimi získalo představení souboru JAKKdo Základní umělecké školy F. A. Šporka Jaroměř. Inscenace Kdes holubičko, lítala? vznikla z několika inspiračních zdrojů, zabývajících se zejména čarodějnickými procesy. Herecké výkony byly precizní a přirozené, o to více vyznělo silné a citlivě ztvárněné téma.

Během diskuzí, určených převážně pro vedoucí souborů, jsme společně s Jiřinou Krtičkovou vedly program pro přímé účastníky přehlídky – pro děti. Koncipovat jsme se jej rozhodly o něco hravějším způsobem, který je pro členy souborů přirozenější než běžný průběh moderovaných diskuzí pro dospělé.

Snad i dobrá a přátelská atmosféra přehlídky, či samotný přívětivý prostor Divadla Drak, přispěly k příjemné tvořivé práci. Možnost mluvit o divadle, snažit se jej pojmenovat, prohloubit schopnost reflektovat právě viděná představení, jsou jedním z důležitých kompetencí mladého divadelníka …navíc když to může být pěkná zábava.

Účast na přehlídkách je pro dětské soubory z hlediska rozvíjení samotného ponětí o divadle zkrátka přínosná. Ač kvalita představení může být leckdy různá, možnost srovnání přispívá k formování a tříbení vlastního úsudku, snad i schopnosti určité sebereflexe. Zároveň hodnocení odborným lektorským sborem, složeným z osobností aktivně se zabývajících amatérským i profesionálním divadlem, může mít pro vedoucí souborů nevyčíslitelnou hodnotu, zejména když jsou aspoň trochu nakloněni poslouchat.

Ač jsem se této hradecké přehlídky zúčastnila poprvé (nebo právě proto?) hodnotím kvalitu zhlédnutých představení velmi kladně. I nálada souborů byla sympatická, energie a tvůrčí duch inspirativní. Mnozí z nich se znali z předchozích let, plni očekávání s čím zas ti či oni přijeli. To podle mého naplnilo hlavní cíl této a jí podobných přehlídek – zajistit příjemné setkání milovníků divadla. Po organizační stránce nemohu pořadatelům nic vytknout, pouze poděkovat za krásný víkend.

Divadelní setkání byla navýsost povedená přehlídka.

Jana Nechvátalová, 29. 6. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.