Loutkar.online

Chrudim bude patřit loutkám už po pětašedesáté

Více než stovku loutkových představení pro dětské i dospělé diváky, semináře, dílny pro veřejnost, přednášky a koncerty nabízí letošní festival Loutkářská Chrudim.

Jeho 65. ročník začíná ve čtvrtek 30. června a končí ve středu 6. července. Kromě čtrnácti inscenací hlavního programu mohou návštěvníci zhlédnout další tři desítky inscenací v inspirativním projektu Loutky nejen v ulicích aneb Inspirace loutkou, v jehož rámci budou k vidění inscenace určené pro klasické jeviště i pro plenér, pro velký sál nebo pouze jednoho diváka.

Chrudimskému svátku loutkového divadla předcházelo deset postupových přehlídek, kterých se zúčastnilo sedmdesát sedm amatérských loutkářských souborů z celé České republiky. Z těchto přehlídek vybraly odborné poroty a programová rada festivalu čtrnáct nejzajímavějších inscenací letošní sezony do hlavního programu. Doplňkový a inspirativní program festivalu tvoří inscenace českých nezávislých a statutárních profesionálních divadel. Hned první večer mohou diváci zhlédnout tříhodinový projekt, který přesahuje hranice profesionálního i amatérského divadelního činění: Putování s Janem Amosem aneb Divadelní přehlídka inspirovaná životem, dílem a dobou Jana Amose Komenského. Dále mohou vidět například výtvarně poetickou inscenaci Naivního divadla Liberec – Čechy leží u moře, Radovanovy radovánky, kterou podle knihy Zdeňka Svěráka režíroval Jiří Jelínek v Malém divadle České Budějovice, vypravěče příběhů Martina Haka nebo Malého pána v podání „divadla b“, tedy bývalých a současných členů divadla Buchty a loutky. A kdo ještě nevyzkoušel divadelní bojovku, může si užít o festivalovém víkendu zážitkový program Studia Damúza a festivalu Vyšehrátky, a to s příběhem o životě Karla IV.

„Festivalová představení a večerní diskuse veřejnosti s odbornou porotou nad viděnými představeníminejsou jedinou součástí festivalu. Podstatnou část tvoří vzdělávací semináře, které vedou profesionální umělci a špičkoví odborníci. Seminářůse letos koná patnáct, z toho jeden jako celoroční vzdělávací kurz. Jejich smyslem je rozšiřování praktických dovedností i teoretických vědomostí aktivních loutkářů,“ upřesňuje odborný pracovník pro loutkářství Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) a programový ředitel festivalu Michal Drtina. „Mne i celý přípravný tým těší obrovský zájem o naše semináře, které jsou opět beznadějně obsazeny.“

Ze zahraničních hostů Loutkářská Chrudim letos přivítá umělce z Argentiny, který uvede představení s tělovými loutkami Criature Particulare. „S touto nonverbální inscenací vystupuje Roberto White po celém světě. Jeho loutky vznikají propojením částí těla s jednoduchými předměty jako například nafukovacími balónky, pingpongovými míčky nebo plastovými pytlíky,“ říká programový ředitel festivalu Michal Drtina a dodává: „Techniku ’Body Puppets’, Roberto neustále zdokonaluje a těm, kteří se přihlásili do jeho workshopu, bude svoje vědomosti a zkušenosti předávat celých šest dní.“

Pestrou nabídku Loutkářské Chrudimi rozšiřuje i bohatý doprovodný program, který kromě odborných přednášek o loutkovém divadle tvoří otevřené loutkářské a výtvarné dílny pro veřejnost, koncerty a výstavy. Aktuální program najdete na internetových stránkách festivalu.

Na Loutkářské Chrudimi bude také klauzurami ukončen první ročník dlouhodobého vzdělávacího cyklu pro loutkáře. Od září 2016 do června 2017 se uskuteční již druhý ročník. Frekventanty čeká společná desetiměsíční práce na projektu, jehož tématem bude život a dílo chrudimského rodáka Josefa Ludvíka Františka Ressla, od jehož úmrtí uplyne v příštím roce 160 let.

Celostátní přehlídku amatérského loutkářství pořádají z pověření Ministerstva kultury České republiky NIPOS-ARTAMA a město Chrudim ve spolupráci se Společností amatérské divadlo a svět a Spolkem pro vydávání časopisu Loutkář. Záštitu nad festivalem převzal Ministr kultury České republiky Mgr. Daniel Herman a osobní záštitu udělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Finančně se vedle ministerstva kultury podílí město Chrudim, Pardubický kraj, sponzoři i sami účastníci. Místním pořadatelem je Chrudimská beseda, kulturní zařízení města.

Michal Drtina, 30. 6. 2016

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.