Loutkar.online
UbudneSFoto: Miroslav Chaloupka, Plzeň 2015

Kabaret Ubu: vydírání, manipulace a korupce

Města kultury 2015 – belgické Mons a česká Plzeň – se setkaly při umělecké spolupráci na mezinárodním divadelním projektu UBUdneS. Inscenace probíhající paralelně na čtyřech scénách v prostorách plzeňské Papírny provokativním způsobem konfrontuje bezskrupulózní praktiky v Jarryho Králi Ubu s chováním současné společnosti, především pak politiků.

Hned v chodbě vedoucí k jednotlivým jevištím diváky okamžitě oslní zářivě nasvícené třpytivé závěsy zakrývající vchody k jednotlivým scénám. Herci úzkou chodbou svižně pobíhají, nadšeně vítají několik jednotlivců potřesením ruky a provázejí divácký špalír halasnými průpovídkami. Na lesklém stupínku na konci chodby stojí muž v třpytivém obleku a ve stylu kabaretiérů láká všemožnými floskulemi lidi na představení. Nablýskaný politický kabaret v trojjazyčném provedení (čeština, francouzština, ale i angličtina) plný odporných praktik začíná.

Polovina publika je zavedena do největšího sálu, kde se odehrává představení Jarryho Krále Ubu. Diváka vítá objemné pozadí matky Ubu vykukující z blýskavé rudé opony. Manželé Ubu jsou třeskutě komičtí svou odporností podobně jako jejich obydlí, jakási koupelna disponující rezavou vanou a záchodovou mísou, kombinovaná s lednicí a sporákem. Ústřední dvojice vypadá, jako by vypadla z jakéhosi panoptika. Jejich zmalované obličeje, groteskně bujné tělesné tvary přetékající z oděvů i nadsazený herecký projev pracující s přepjatými gesty, výraznou mimikou a teatrálním hlasovým projevem vypovídají o zkaženém světě plným lidských zrůdiček. Matka Ubu vládne domácnosti, otec Ubu je nerozhodným staříkem, který by nejradši ze všeho od rána do večera konzumoval jídlo. Tvůrci inscenace – Axel De Booseré, Maggy Jacot a Petr Forman – Jarryho text nijak inovativně nevykládají, plně se soustředí na zesměšnění prohnilého světa plného mocenských machinací. Tento záměr jim vychází dokonale. Ubu po sérii drastických vražd a úskoků provedených s lehkostí kabaretních umělců dosedá na trůn v podobě záchodového prkénka s naběračkou v ruce a jediné, na čem mu zaleží, je, aby lidé platili daně.

Zde Král Ubu končí a diváci se přemístí postupně do dalších tří místností. V první jsou svědkem plamenného projevu političky v růžovém sáčku, která spílá všem menšinám a přiznává, že na rozdíl od jiných politiků lže – a právě proto je tou nejlepší, nejupřímnější volbou. V další místnosti opěvuje nechutně podbízivým způsobem makléř bezmeznou moc peněz. Ve třetím sále sledují diváci naddimenzovanou obézní loutku s hercem ukrytým uvnitř. Tento moderní Otesánek nakonec požírá i svou starostlivou matku.

Tvůrci konfrontací příběhu krále Ubu s následnými scénami ze současného světa ukazují, že beztrestné vydírání, konzum, lži, manipulace a korupce se snadno vloudí i do dnešní demokratické společnosti. I dnes si volíme do vůdčích pozic lidi, kteří dosáhli našich hlasů nenápadnými bezostyšnými praktikami. Nápadité inscenaci se svou záměrnou přebujelostí a groteskně komickou formou daří odhalit všechny pokřivenosti, které dnes přehlížíme jako běžnou součást svého života.

Petra Zachatá, 4. 9. 2015

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.