Loutkar.online
UbudneSFoto: Martin Polívka Plzeň 2015

Kdo je dnes větší Ubu?

Festival Skupova Plzeň představil ve světové premiéře mezinárodní divadelní projekt UBUdneS. Pod téměř dvouhodinovým představením je podepsán belgický režisér Axel De Booseré a jeho kolegyně a spoluzakladatelka Compagnie Pop-up, Maggy Jacot.

Inscenace vznikala v rámci dvou měsíců v prostoru kulturního centra Papírna za spolupráce obou stran; české i belgické. Pravděpodobně i kvůli tomu bylo představení trojjazyčné: česky, francouzsky a anglicky. Po vstupu do prostoru divadla se diváci rozdělili do několika proudů. Větší část byla odvedena do velkého sálu připomínající klasické kukátkové divadlo. Zbytek diváků byl rozdělen do tří místností umístěných podél chodby.

Rámec inscenace tvoří úryvek ze hry Alfréda Jarryho Král Ubu. Pokud bychom tento úryvek hodnotili jako samostatnou inscenaci bez ohledu na zbylá tři představení, odehrávající se simultánně na čtyřech scénách, mezi nimiž diváci přecházejí, jednalo by se o kvalitní zpracování předlohy, i když bez nějakého výrazného myšlenkového posunu. Herci naplňují rámec grotesky, kterým Jarryho hra bezesporu je. Pitvořivým projevem vytváří dokonalé karikatury archetypálních postav krále, královny, vojevůdce a samozřejmě chamtivce Ubu a jeho lascivní ženy Matky Ubu. Klaunský způsob herectví koresponduje s kabaretním laděním inscenace.

Šlo spíše o kvalitně odvedenou řemeslnou práci, než o osobitý režijní výklad, na který hra aspiruje. Významový posun se ovšem tvoří trojicí kratších inscenací, tematicky velmi příbuzných Králi Ubu. V každé z oddělených místností se představuje některý z aspektů dnešní společnosti vycházející z Krále Ubu; touha po politické moci, touha po penězích, nenasytnost. Všechny tři části se svým zpracováním poněkud liší; zatímco politický projev je podán dost parodujícím způsobem, lekce chamtivosti představena úlisným milionářem v bílém obleku působí až děsivě přesvědčivě. V jedné z místností se zase ukazuje absurdní obraz nenasytnosti. Obrovská loutka dítěte, v jehož těle byl schován loutkovodič, se cpe všemožným jídlem za vytrvalého podporování svojí matky. „Jez, cpi se, svět vždycky patřil tlustým. Buď tlustý jako tvůj tatínek.“ Obraz pak nemůže skončit jinak, než sežráním matky.

Celé představení bylo zakončeno křepčením aktérů na hlavní scéně, kde se odehrávalo představení Král Ubu na hity jako Money, money, money nebo Diamonds are the girl’s best friends. Bouřlivý potlesk byl určitě zasloužený. Za vyčerpávající výkony a za perfektní sladění čtyř scén tak, že nikde nevznikala slepá místa. Tím, že inscenace explicitně ukázala příklady, ve kterých dnes téma Krále Ubu rezonuje, přiblížila tuto problematiku nejširšímu publiku. Zároveň propojení dnešních reálií se sto třicet let starou hrou nepůsobilo násilně nebo strojeně. Díky tomu inscenace dokázala získat podporu celého publika.

Jakub Štrom, 4. 9. 2015

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Spejblova syna

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.