Loutkar.online

Odišla legenda tradičného bábkového divadla

Spomienka na Antona Anderleho

Rodinnú tradíciu bábkarskeho rodu Anderleovcov založila Eva Kouřilová (stará mama Antona Anderleho), ktorá vyrastala v rodine Jána Stražana a tam sa priúčala bábkarskemu umeniu.

Anton Anderle sa narodil sa 20.11. 1944 v Dolnej Lehote. Už od detstva pomáhal svojmu otcovi Bohuslavovi (1913–1976) pri bábkarskych predstaveniach a po ňom prevzal štafetový kolík svojho rodu. V rokoch 1950–58 navštevoval základnú školu v Radvani. V rokoch 1958- 1963 študoval na SPŠ strojníckej vo Zvolene. Pôsobil na viacerých miestach ako úradník. Od roku 1972 samostatne pokračoval v rodinnej marionetovej tradícii. Hrával tradičný repertoár kočovných bábkarov, s dôrazom na čistotu výrazu. Anderleho bábkové divadlo bolo marionetové divadlo, pre ktoré je charakteristická miniaturizácia veľkého divadla. Hrával na tradičnom malom bábkarskom pódiu, ale aj na námestiach a uliciach. Svoje vystúpenia sprevádzal aj ukážkami výroby bábok, býval častým a vítaným hosťom na festivaloch netradičného divadla. Jeho divadlo tiež možno nazvať Gašparkovým divadlom. Rád ho interpretoval a vo svojej zbierke ich vlastnil niekoľko. Najčastejšie hrával so starým Gašparkom. Počas svojich vystúpení sa snažil udržať tradíciu. Jeho vystúpenia dopĺňala živá hudba-hra na verklík alebo heligónku, prípadne gramafón na kľuku. Hrával všetky postavy, vrátane ženských a štýl jeho hry niesol znaky komického patetizmu. Zaujímavosťou bolo že celé jeho zájazdové divadielko sa vošlo do osobného automobilu.

K jeho veľkej záľube patrilo zbieranie rozličných druhov marionet, dekorácií, opôn a rekvizít od slovenských a českých kočovných bábkarov a firiem i bábkové hry vydané v Čechách. Jeho zbierka je najucelenejším dokladom vývinu bábkového divadla na Slovensku. Zachytáva etapu kočovných divadiel, rodinných spolkových divadiel v časovom zábere od začiatku 19. storočia do polovice 20. storočia. V zbierke A.Anderleho sú aj celé divadlá vrátane opôn, dekorácií, rekvizít. Venoval sa i reštaurovaniu bábok, sám konštruoval a vyrezával marionety. Niektoré bábky v zbierke majú aj viac ako dvesto rokov. Od roku 1990 pôsobil ako majiteľ, riaditeľ, režisér, herec a výtvarník Tradičného bábkového divadla Antona Anderleho (predtým Škrholove a Gašparkove). So svojimi bábkami hral aktívne základný repertoár starých bábkarov doma i v zahraničí (Rakúsko, Nemecko, Taliansko, Rusko, Holandsko, Poľsko, Francúzsko, Škótsko, Belgicko, Španielsko, Kanada, Chorvátsko, Slovinsko, atď.) a pripravoval k tomu aj výstavy. Medzi jeho najobľúbenejšie hry patrili Don Šajn, Falošný gróf Bellengardo, Doktor Faust, Hra o sv. Jenovéfe, Knieža Maximilián, Gašparkova cesta do Ameriky, rozprávky o Kubovi a Gašparkovi, Kuranta a Šadolína a mnohé iné.

Anderleho majstrovské umenie bolo ocenené viacerými významnými cenami. Spomedzi nich spomeňme aspoň niektoré. Na medzinárodnom divadelnom festivale „Mittelfest 1996 – Cividale del Friuli“ v Taliansku, ktorého súčasťou bol aj bábkarský festival – „Marionette e Burattini“ získal ocenenie „Zlatá marioneta“. V roku 1997 prevzal ocenenie od predsedu vlády SR za r.1996 za oblasť kultúry. V tom istom roku obdržal Cenu primátora mesta Banská Bystrica. V roku 2001 získal významné ocenenie od Európskeho centra bábkového divadla v Belgicku. Medzi ďalšie ocenenia z posledných rokov patrí diplom za ochranu tradičného marionetového bábkového divadla, ktorý získal na Letnom bábkarskom festivale v r. 2002 v slovinskom Maribore. Medzinárodné kultúrne centrum v Záhrebe ocenilo A. Anderleho diplomom v r. 2002 za animáciu v pásme Najmenší cirkus na svete a tiež diplomom za propagáciu tradičného ľudového divadla.

Najmä vďaka Antonovi legendárny rod bábkarov Stražanovcov a Anderleovcov neupadol do zabudnutia. Práve naopak, impulzy slovenskej bábkarskej tradície prenikli aj do širšieho európskeho podvedomia. V posledných rokoch vystupoval Anton Anderle po celej Európe, ale aj v zámorí najmä so svojim „Najmenším cirkusom na svete“ a ním prinášal radosť malým i dospelým divákom. Dlhé roky spolupracoval aj s Literárnym a hudobným múzeom v Banskej Bystrici, ktoré v rámci dokumentácie divadelných tradícií dokumentuje aj osobnosti bábkového divadla. V zbierkovom fonde múzea nájdete množstvo fotografií, videozáznamov, pozvánok, plagátov, bulletinov a iných materiálov ktoré dokumentujú pôsobenie Antona Anderleho doma i v zahraničí. Nechýbajú ani bábky, ktoré Anton vyrobil pre múzeum. Časť zbierok je vystavená v Bábkarskom salóne expozície Múzeum-domov múz.

Svojím šibalským úsmevom a nezabudnuteľným humorom s akým oživoval svoje marionety prinášal dlhé roky radosť malým i veľkým, všetkým milovníkom bábkového divadla. Bol človek plný elánu a optimizmu, mal veľkolepé plány, ktoré žiaľ ostanú nenaplnené. Vážna choroba pretrhla niť jeho života 16. mája 2008.

Tónko (tak sme ho my v múzeu volali), budeš nám všetkým chýbať.

Česť Tvojej pamiatke.

Soňa Žabková, 28. 9. 2008

Článek zatím nemá žádný komentář.
Vložit komentář:

Jméno a příjmení (povinné)

Příspěvek

Potvrďte, prosím, že nejste loutka: napište jméno Hurvínkova otce

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.