Loutkar.online

Online archiv

Švecová, Veronika: Divím se, že nejsme víc braní za loutkáře, Loutkář 4/2022, s. 62–65

Už dvacet let existuje na divadelní mapě soubor Geisslers Hofcomoedianten. Uskupení s nezvyklým názvem oživuje tradici barokního divadla, mísí přitom nejrůznější výrazové prostředky a v jejich tvorbě lze nalézt nejrůznější žánry. V Praze působí jako rezidenční soubor ve Vile Štvanice, ale s jejich dílem se lze setkat v mnoha dalších koutech republiky. Druhým domovem jim je Kuks, kde tradičně na konci léta pořádají multižánrový barokní festival Theatrum Kuks. O historii, současnosti i vyhlídkách do budoucna jsem si povídala s uměleckým šéfem Geisslerů Petrem Haškem.

Lví podíl na vzniku a fungování Geisslers Hofcomoedianten má rodina Bohadlových, tam zjevně láska k baroku koluje v krvi. Kde se nadšení pro spojení současného a barokního divadla vzala u tebe?

Možná spíš než dědičná je ta láska k baroku nakažlivá. Bohadlovi ji na mne zkrátka přenesli. S Martinem a Kačkou Bohadlovými se známe …

Tento článek je v plné verzi přístupný pouze pro stávající předplatitele časopisu. Pokud k němu potřebujete výjimečně přístup například z vědeckých důvodů, neváhejte kontaktovat redakci časopisu. Předplatitelé pro přístup k článku zadejte, prosím, své heslo. Pokud jste své heslo ještě nedostali a máte Loutkáře na letošní rok předplaceného, napište nám a my vám je obratem zašleme.

Vaše heslo:

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.