Loutkar.online

redakce: Dopad pandemie na umělecké školství

Dopad pandemie na umělecké školství

Vlna restrikcí a omezení v souvislosti s rozšířením onemocnění covid-19 zasáhla všechny sféry našeho života a velmi neblaze se podepsala nejen na kultuře, ale i na školství. Jaká byla a je situace na pražské KALD DAMU a bratislavské VŠMU? (red)

Zůstáváme studentům hodně dlužni

Braňo Mazúch, vedoucí katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, Praha

Jak jste se na KALD DAMU vyrovnali s distanční výukou praktických předmětů? Jde vůbec učit tyto předměty na dálku, bez přímého kontaktu mezi studenty a vyučujícími?

Praktické předměty na dálku učit nelze. Právě v praktické výuce zůstáváme studentům za poslední tři semestry hodně dlužni.

V únoru i červnu se za velmi omezených podmínek uskutečnil klauzurní festival Proces. Za jakých podmínek vlastně mohly vznikat? Bylo možné je zkoušet na akademické půdě?

Ve škole studenti pracovat nemohli, tudíž koncipovali své projekty pro exteriéry (Stromovka, Petřín, Kunratický les, Divoká Šárka), pronajaté prostory, nebo byty. U některých projektů se osvědčila spolupráce s Novou sítí (Vodňany, Naplaveno). V Praze našli studenti prostor pro zkoušení také v Punctum Krásovka, ve Vozovně, Studiu 26 (Nová síť), Studiu Alta, ve zkušebně Národního divadla atd. Všem těmto institucím jsem nesmírně vděčný, že našim studentům umožnily pokračovat v práci na semestrálních projektech.

Koncem semestru se velmi opatrně obnovila výuka praktických předmětů. Máte už od ministerstva školství k dispozici scénář dalšího uvolňování a prognózu do dalšího akademického roku?

Od 26. dubna byla povolena umělecká výuka všech posledních ročníků bakalářského a magisterského studia. Od 10. května pak praktická výuka úplně všech ročníků. Zůstává nám jenom doufat, že už k žádnému dalšímu omezování praktické výuky nedojde ani teď, a hlavně ani na začátku nebo v průběhu dalšího semestru.

Je na stole otázka prodlužování stávajícího akademického roku s ohledem na vyhlídku možné prezenční výuky v epidemiologicky příznivějších letních měsících nebo dokonce opakování celého ročníku?

U některých ročníků se praktická bloková výuka bude přidávat jak v červnu, tak v září. Z hlediska provozního a ekonomického není možné, aby celý ročník opakoval celý semestr, nebo dokonce celý jeden akademický rok. Co ale možné je, je rozložení ročníku, to znamená, že jeden rok studia může student rozložit do dvou let. Rozložení ale musí zvážit každý student sám a následně o něj požádat.

Konaly se letos přijímací zkoušky do nových ročníků? Jaká byla jejich podoba?

První kolo přijímacích pohovorů do bakalářského studia probíhalo ve třech kolech. První kolo bylo distanční. Studenti měli zaslat motivační list a video na motivy jedné básně, u uchazečů o studium režie-dramaturgie a scénografie bylo požadováno ještě portfolio. Druhé a třetí kolo přijímacích pohovorů proběhly v jednom termínu během čtyř dnů v dubnu (pokud by to situace umožňovala, druhé kolo by normálně proběhlo už v březnu). Do nového bakalářského ročníku jsme přijali 10 studentů herectví, 5 studentů režie dramaturgie a 5 studentů scénografie ALD. Pandemie se projevila na počtu přihlášek. Oproti minulým přijímacím pohovorům, letos se na scénografii přihlásilo zhruba o 50 % méně uchazečů. Pokud jde o herectví, přihlášek bylo méně asi o 20 %. Pokud jde o přijímací pohovory do magisterského studia, tak evidujeme nárůst počtu přihlášek především od uchazečů z jiných škol. Druhé kolo přijímacích zkoušek proběhne na konci června.

Ve veřejné diskusi se v poslední době často skloňovala možnost tzv. „úřednické maturity“, která nakonec nebyla realizována. Uvažujete na DAMU nicméně o nějaké odlehčené verzi letošních státních zkoušek s ohledem na neregulérní studijní podmínky?

Ne, státnice proběhnou ve standardní podobě.

V mimoriadnej situácii je potrebné prijať mimoriadne podmienky ako fakt

Prof. Ida Hledíková, vedúca Katedry bábkarskej tvorby DF VŠMU, Bratislava

Ako ste sa na Katedre bábkarskej tvorby DF VŠMU vyrovnali s dištančným vzdelávaním praktických predmetov? Dajú sa vôbec tieto predmety vyučovať na diaľku?

Praktické predmety sme zvládli dobre, kolegyne a kolegovia museli experimentovať. Vyskúšali rôzne možnosti a médiá na sprostredkovanie kontaktu. V mimoriadnej situácii je potrebné prijať mimoriadne podmienky ako fakt, preto akékoľvek porovnávanie so štandardnou situáciou nemá veľký význam. Vyučovali sa aj predmety, o ktorých sa v prvom momente uvažovalo ako o dištančne nerealizovateľných. Experiment však presne určil čo a pokiaľ sa dá vyučovať dištančne a čo je možné iba dočasne.

Ako ste prijali fakt, že vysokoškolskí pedagógovia a pedagogičky neboli v očkovacom pláne zaradení medzi prioritné skupiny, tak ako učitelia základných, stredných a základných umeleckých škôl?

Nezaradenie vysokoškolských pedagógov medzi prioritné skupiny bolo vecou kompetentných s rozhodujúcou právomocou. Na vyhodnocovanie správnych a nesprávnych postupov je kompetentný ten, kto má komplexný pohľad na použité postupy a je schopný vyhodnotiť komplexnú situáciu v danom čase, ako aj zvolené priority. Zjavne sa bralo do úvahy, že väčšina vysokoškolských pedagógov vie zabezpečiť vyučovací proces aj mimo prezenčnej výučby. V tomto ohľade sme mali, ako umelecké školy závislé na prezenčnej výučbe, jednoducho smolu.

Zmenila súčasná situácia harmonogram akademického roka 2020/2021? Bude sa predlžovať jeho trvanie, prípadne je v hre možnosť opakovania celého ročníka?

Možnosť opakovania celého ročníka v hre nie je, a nie je to ani potrebné. Harmonogram akademického roka je iba mierne modifikovaný. Nedokončené projekty zo zimného semestra sme presunuli na letný semester, niektoré na budúci akademický rok. Niektoré z projektov majú audiovizuálnu podobu a sú dostupné v školskom a verejnom mediálnom priestore. Robili sme všetko preto, aby sme mohli začať v normálnom nastavení budúci akademický rok.

Aká je situácia v čase tohto rozhovoru, na konci apríla 2021? Vrátia sa ešte poslucháči a poslucháčky do školy?

Študenti majú povolený prístup do školy iba keď skúšajú inscenácie. Harmonogram skúšania je postavený na postupnej realizácii jednotlivých projektov a inscenácií pri dodržaní požadovaných protipandemických opatrení, teda v obmedzenom množstve osôb, v presnom harmonograme a v presnom určení priestorov, ktoré sú pravidelne dezinfikované. Do školy majú prístup iba študenti, ktorí absolvujú povinné projekty a inscenácie. Najviac v tomto ohľade trpia študenti prvých a druhých bakalárskych ročníkov, tí absolvujú tento akademický rok výuku iba dištančne.

Ovplyvní pandemická situácia štátne skúšky? Budú sa konať online alebo prezenčne?

Štátne skúšky bakalárske, magisterské aj doktorandské sme naplánovali podľa reálnej situácie. Čas izolácie počas pandémie študenti využili na písanie teoretických prác, konzultácie a ukončenie teoretických predmetov, aby bol čas na inscenačné projekty v čase uvoľnených opatrení. Štátne skúšky vo všetkých troch stupňoch budeme realizovať do konca júna. Budú kombinované.

Akú podobu mali prijímacie skúšky do nového ročníka?

Prijímacie skúšky máme posunuté na nezvyčajný neskorší termín.

Loutkář 2/2021, s. 52–53.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.