Loutkar.online

: Orální tradice gelede z Beninu, Nigérie a Toga (2008)

Gelede je již více než sto let typické pro komunitu Jorubů, která žije na území dnešního Beninu, Nigérie a Toga. Tento obřad se koná jako pocta úloze, kterou ženy hrají v rozvoji jorubské společnosti. Jorubové věří, že ženy mají v sobě dvě síly. Pozitivní síla se nazývá ase a negativní, jež je spojena s neplodností, se jmenuje aje. Zatímco aje je zdraví velmi nebezpečná, ase dokáže uzdravovat. […] O původu masek koluje mnoho mýtů. Podle jednoho velká matka Yemoja nemohla mít děti. V průběhu věštby se dozvěděla, že musí tančit s kovovými náramky, aby mohla otěhotnět. Bohyně vše podle věštby vykonala a porodila dvě děti. První přišel na svět syn Efe a druhé dítě byla dívka Gelede, která se velmi podobala své matce. Bohužel obě Yemojiny děti nemohly mít vlastní potomky, a tak bylo třeba opět vykonat rituál. Nyní se již nejednalo pouze o tanec s kovovými náramky, ale bylo třeba tančit s dřevěnými maskami na hlavách. Aby lidstvo nevyhynulo, bylo třeba tento rituál opakovat každý rok.1

Pro gelede jsou typické vyřezávané celohlavové masky využívané při tanci kombinovaném se zpěvem v jorubštině. Vystoupení masek má dvě části – odpolední, kdy se masky objevují po dvojicích a upozorňují, nebo dokonce zesměšňují, některé sociální jevy, a noční představení, kdy vystupují nejen masky s antropomorfními motivy, ale také se zoomorfními. Postavy zvířat na maskách mají znázorňovat boj a moc ve společnosti.2 Jako první se objevují zpěváci a bubeníci, které doprovází orchestr a za nimi teprve maskovaní tanečníci. V maskách gelede vystupují pouze muži. Tanečník nenosí jen masku, ale také velmi barevný oděv složený z několika vrstev.3

Technický i společenský rozvoj má bohužel za následek postupnou ztrátu původního významu rituálu pro jorubskou komunitu a cestovní ruch ohrožuje gelede tím, že se z něj stane pouhá folkloristická atrakce.

Poznámky pod čarou

1 Anonym: Afrika plná masek – IV. díl, http://muzeum3000.nm.cz/clanek/afrika-plna-masek-%E2%80%93-iv-dil, cit. dne 13. 11. 2020.

2 Tamtéž.

3 Tamtéž.

Loutkář 4/2020, s. 36–37.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.