Loutkar.online

: Japonské plovoucí festivaly Jama, Hoko, Jatai (2016)

Plovoucí festivaly se konají každoročně ve třiatřiceti městech po celém Japonsku – Hačinohe (prefektura Aomori), Senboku, Akita, Kazuno (Akita), Šindžo (Jamagata), Hitači (Ibaraki), Nasukarasujama, Kanuma (Točigi), Čičibu, Kawagoe (Saitama), Katori (Čiba), Takaoka, Uozu, Nanto (Tojama), Nanao (Išikawa), Takajama, Hida, Ogaki (Gifu), Cushima/Aisai, Čirjú, Inujama, Handa, Kanie (Aichi), Jokkaiči, Iga, Kuwana (Mie), Nagahama (Šiga), Kjóto (Kjóto), Fukuoka, Kitakjúšú (Fukuoka), Karacu (Saga), Jacuširo (Kumamoto), Hita (Oita). Pořádají je místní komunity jako své modlitby za mír a ochranu před přírodními katastrofami. Nejstarší plovoucí festival je doložen z 9. století, ale většina z nich vznikla až ve století sedmnáctém.

Pro plovoucí festivaly je nejcharakterističtější přehlídka vysokých „vozů“ daši (mohou to ovšem být i skutečně plovoucí objekty na vodě), které se podle svého tvaru rozlišují na Jama (nepravidelný tvar), Hoko (vůz opatřený vysokou štíhlou špičkou) a Jatari (čtverhranný vůz ve tvaru kvádru se stříškou).

Festivaly se konají během významných místních svátků a podílí se na nich členové komunity (v širokém věkovém rozpětí od dětství až po stáří), ať už jde o přípravu vozů, jejich údržbu a manipulaci s nimi, vytváření dekorací (vozy bývají mj. zdobeny uměleckými řezbami, kováním nebo opatřeny ručně tkanými vzorovanými textiliemi), zajištění hudebního doprovodu, vystupování na vozech, nebo hraní s loutkami karakuri (spodové marionety). Po setmění jsou nejpůsobivější vozy ozdobené desítkami bílých lampionů.

Loutkář 4/2020, s. 34–35.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.