Loutkar.online

: Oslavy La Mare de Déu de la Salut ve španělském Algemesí (2011)

Slavnost La Mare de Déu de la Salut se koná v Algemesí ve španělské provincii Valencia k poctě patronky města Panny Marie každoročně 7. a 8. září. Její historie sahá až do roku 1247 a připomíná nečekaný objev sochy zobrazující Madonu s dítětem; dnes je socha v procesí nahrazena replikou, protože originál byl zničen za španělské občanské války. Během slavnosti se střídají průvody, hudební vystoupení, tradiční tance, divadelní výstupy, akrobacie (vysoká lidská pyramida, na jejímž vrcholu stojí malé dítě) i využití velkých loutek. Organizačně se na ní střídavě podílí čtyři historické části města Algemesí: Valencia, La Muntanya, Santa Barbara a La Capella. Slavnost v sobě nese kulturní vlivy římské, křesťanské, maurské i židovské kultury. Jde o lokální komunitní záležitost; všechny výrazně barevné kostýmy a doplňky jsou vyráběny ručně a scénáře i partitury se dědí z generace na generaci.

Procesí začíná od menší baziliky svatého Jakuba a končí v kapli de la Troballa (kaple Nálezu). Slavnost začíná vyzváněním a následným průvodem, jehož se účastní kolem 1 400 lidí. Druhého dne se k rannímu průvodu připojují obří loutky představující aragonského krále Jakuba I. Dobyvatele (1208–1276) a jeho manželku, královnu Jolandu Uherskou (1215–1251). Velké hlavy loutek jsou vyrobeny z papírmaše.

Loutkář 4/2020, s. 30–31.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.