Loutkar.online

: Belgické a francouzské průvody gigantických loutek (2008)

Tradiční průvody loutek obrů, zvířat nebo draků se v městských náboženských procesích objevily poprvé na konci 14. století. Jsou doloženy v mnoha evropských městech, nicméně v belgických městech Ath, Brusel, Dendermonde, Mechelen a Mons a ve francouzských městech Cassel, Douai, Pézenas a Tarascon zůstává jejich tradice stále živá. Gigantické loutky měří až devět metrů na výšku a váží kolem 350 kilogramů – vzhledem k rozmanité škále použitých materiálů vyžaduje konstrukce gigantů speciální technologické postupy a náročná je i jejich průběžná údržba. Loutky představují mýtické hrdiny nebo zvířata, historické, biblické nebo legendární postavy – například svatý Jiří bojující s drakem bývá k vidění v Monsu; Bayard, kůň z legendy o Karlovi Velkém, se objevuje v Dendermonde; oblíbený manželský pár Reuze Papa ve zbroji římského vojáka a Reuze Maman zase defilují v Casselu. Průvody, které v sobě často mísí sekulární průvod a zároveň náboženský obřad, se liší od města k městu, ale vždy zachovávají přesný scénář.

Loutky se ve městských ulicích objevují minimálně jednou ročně, protože každá z nich má svůj specifický svátek.

Hrají scénky, tančí v ulicích za doprovodu fanfár a doprovází je kostýmovaní lidé. Rostoucí popularita gigantických loutek, a zejména narůstající turismus ovšem vedou k postupnému potlačení spontánní povahy průvodů.

Loutkář 4/2020, s. 28–29.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.