Loutkar.online

: Čínské stínové divadlo (2011)

Čínské stínové loutkářství je více než dva tisíce let stará divadelní forma doložená v oblasti kolem Žluté řeky, hraná s kolorovanými siluetami postav vyrobenými z kůže (oslí, hovězí nebo ovčí) nebo z papíru a doprovázená hudbou a operním zpěvem. Vrcholu popularity a rozšíření dosáhla kolem roku 1300, kdy je prokázána existence velkého množství loutkářských skupin, které si bohaté rodiny najímaly pro soukromé hraní.

Postavy voděné loutkáři pomocí tří tyček vytvářejí na průsvitné, zezadu prosvícené textilii iluzi rozpohybovaných obrazů. Loutkáři mívali v repertoáru desítky tradičních her, nejčastěji na motivy starých legend a pohádek, které si v rodinách předávali ústně a až později se šířily v písemné podobě. Jde o poměrně náročnou disciplínu, protože loutkář musí zvládnout zpěv falsetem (zpěv je do jisté míry improvizovaný), vodění několika loutek najednou a musí ovládat i hru na různé hudební nástroje. Mnoho loutkářů si také samo vyrábí loutky (byť jde o velmi složitý proces vyžadující minimálně deset technologicky odlišných kroků), které mohou mít až dvacet čtyři pohyblivých kloubů.

Skupiny, které se stínovými loutkami hrají, čítají většinou sedm až devět umělců, ale hrají s nimi i skupiny menší, složené ze dvou až pěti účinkujících. Hraje se především pro zábavu, někdy je stínové divadlo součástí náboženského rituálu a výjimkou není ani vystupování na svatbách, pohřbech nebo při jiných zvláštních příležitostech. Někteří loutkáři jsou profesionálové, nicméně se tomuto druhu loutkového divadla často věnují také amatéři. Jde o zábavu, která je zejména na venkově stále populární.

Loutkář 4/2020, s. 22–23.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.