Loutkar.online

: Tradiční marionety rūkada nātya ze Srí Lanky (2018)

Rūkada nātya je typ divadla, který se hraje marionetami pro vesnické publikum, aby mu poskytl lehkou zábavu i jisté morální ponaučení. Umění rūkada nātya se předává z generace na generaci především mezi členy rodu Gamwari (až do poloviny 20. století hráli pouze muži), žijícími na jihu ostrova kolem pobřežních měst Ambalangoda, Balapitiya a Mirissa; tito loutkáři jsou obecně považováni za potomky migrantů z jihozápadních pobřežních oblastí Indie (stát Kérala), kde je marionetářství dodnes rozšířeno.

Témata inscenací čerpají z lidových vyprávění, buddhistických příběhů, starověké literatury, historických příběhů, ale na scéně se objevují i drobné anekdoty ze současného života nebo nadagam, tedy zanikající forma lidové „opery“. Loutkáři si dřevěné loutky s pohyblivými klouby vyrábějí sami (jejich ženy zpravidla šijí kostýmy), stejně jako si sami ručně sepisují scénáře s dialogy a písněmi, které jsou nedílnou součástí vystoupení a jež doprovází malý orchestr (harmonium, housle, buben). Texty se hrají zpaměti. Představení se konají na veřejných prostranstvích, především v chrámových prostorách – což jsou ve srílanské kultuře tradiční komunitní centra –, a to většinou během května a června, a jsou pro vesnické komunity vítanými společenskými akcemi. Hraje se na provizorních pódiích vyrobených ze dřeva a ze všech stran vykrytých černými závěsy. Představení se konají večer a za tlumeného osvětlení, aby se zvýšila iluze samostatného pohybu loutek.

Prostřednictvím loutkového dramatu ožívají snadno pochopitelné příběhy, které poukazují na základní hodnoty nezbytné pro harmonické společné soužití na etnicky rozděleném ostrově.

Institucemi, kde je možné se o rūkada nātya dozvědět více a které se starají o uchování jeho odkazu, jsou National Museum v Colombu, Martin Wickramasinghe Folk Museum v Koggale a Traditional Puppet Art Museum v Dehiwale.

Loutkář 4/2020, s. 14–15.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.