Loutkar.online

Tilšar, Martin: Loutkaření způsobuje pomalou a bolestivou smrt

Když už je toto vydání Loutkáře mimo jiné věnováno popkultuře, nazvěme Ladislava Kardu „Sandmannem“. Sandmann je bájná bytost ze starogermánských mýtů, která přináší lidem nejen spánek, ale především sny. Dodnes se objevuje v populárních písních, kouzlí v pohádkách H. CH. Andersena, rezonuje ve filmech; německý loutkář Gerhard Behrendt jej dokonce v roce 1959 vytvořil jako loutku.

Ale neodbočili jsme?

Ani v nejmenším! Láďa Karda, absolvent KALD DAMU (2018), herec, režisér a muzikant, je totiž také takový Sandmann, neboť také on přináší lidem čas, kdy mohou snít, nebo aktivně vstupovat do hravého světa snové fantazie. Jeho režie diváky bez skrupulí prohání třeba po židovském hřbitově, terezínské nemocnici či lodi bratří Formanů.

No, a kromě toho je z Písku…

Jeho hereckou doménou je improvizace. Pravidelně se účastní festivalů v Německu, Rakousku, Slovinsku, ale improvizoval třeba už i v Kanadě nebo na Slovensku. Je členem skupin Just!Impro a Teapacks. V roce 2016 založil vlastní skupinu s názvem 20 000 židů pod mořem, se kterou zkoumá hranice improvizačního divadla. Principy improvizace rovněž vyučuje v kurzech pro veřejnost. Od roku 2017 je stálým členem souboru divadla Roxy NoD, kde působí jako herec i režisér. Vedle toho ještě stíhá vymýšlet názvy začínajícím kapelám a hrát na basovou kytaru v kapele Cílená nejistota.

Popkultura do jeho tvorby prosakuje poměrně často. Ještě na DAMU například režíroval projekt, jak sám říká na pomezí participačního divadla a divadelní bojovky, s názvem Prequel Casablanca. Zde vycházel z nejslavnějšího oscarového filmu Michaela Curtize Casablanca z roku 1942. Diváci se prodírali labyrintem staroměstských sklepů ukrytým hluboko pod DAMU a měli za úkol osvobodit Victora Lászla ze spárů gestapa a pomoci mu dostat se bez úhony z Prahy dál přes Paříž do Casablancy.

Vloni na podzim připravil pro NoD podobný herně-inscenační projekt Zaživa!, kdy rozehrál nejen celý veřejný i neveřejný prostor NoDu, ale i podzemí klubu Roxy. Tady zase byli diváci svědky postapokalyptické katastrofy, kdy se z herců stali zombie jako vystřižení z amerických popůlnočních hororů či krvavých počítačových her.

A loutky? S těmi pracuje ve své one-man inscenaci Loutky a cigára, v níž kombinuje prvky stand-up comedy, improvizace, loutkoherectví a tradičních českých pohádek a jejíž anotace zní: Loutky a cigára Ládi Kardy jsou vším, co jsi kdy chtěl vědět o loutkaření, ale bál ses zeptat. Ministerstvo zdravotnictví varuje: Loutkaření způsobuje pomalou a bolestivou smrt. Vstupné dobrovolné – přispěj, kolik můžeš – 100 procent vstupného jde na účet Láďova života.

Ostentativně v ní tematizuje skutečnost, že vznik i zánik loutky je dán čistě rozhodnutím loutkáře. A jako ve všem, co dělá, i tady se pohybuje na pomezí žánrů, které s gustem mísí, převrací a překvapivě v nich propojuje zdánlivě nesouvisející věci.

Loutkář 2/2020, s. 24.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.