Loutkar.online

Jaklová, Lenka: Nepřekážet a vytvářet podmínky

Nepřekážet a vytvářet podmínky

Letošní jubilantka Jana Dražďáková (nar. 10. 1. 1940 v Praze) působila v letech 1991–2009 jako ředitelka Divadla DRAK v Hradci Králové, kde prožila celé půl století a spolupracovala se všemi výraznými osobnostmi, které divadlem prošly. V dubnu roku 2005 jí město Hradec Králové udělilo cenu Primus inter pares mj. za vynikající lidské postoje, odbornou erudici a smysl pro řízení umělecké instituce.

Její krédo bylo prosté: Nepřekážet a vytvářet podmínky, aby lidé měli kde bydlet, aby měli přijatelné prostředí a v DRAKu se cítili jako v rodině. Od roku 1964 působila jako umělecká tajemnice po boku ředitele Jana V. Dvořáka, který přišel do Hradce Králové z angažmá v pražském Divadle Spejbla a Hurvínka. Za nejzajímavější období DRAKu považuje léta 1973–1982, kdy se divadlo proslavilo nejen doma, ale také ve světě. Když si ji v atmosféře sametové revoluce soubor vybral za ředitelku, Jana Dražďáková souhlasila pod podmínkou, že půjde jen o „záskok“, než se najde ten správný člověk. Nakonec zůstala dalších dvacet let.

V novém tisíciletí se její zásluhou začalo divadlo rozrůstat. V prvním patře vznikly šatny pro herce, přízemí začalo sloužit jako dílny a ateliéry. Proměny se dočkal i divadelní sál a rekonstrukcí prošly ubytovny pro mimohradecké herce. Z její iniciativy Divadlo DRAK adaptovalo další budovu v bývalém Tereziánském dvoře. Podle projektu výtvarníka Marka Zákosteleckého zde v roce 2010 vznikly tři nové prostory: muzeum loutek Labyrint, interaktivní Laboratoř a Studio, variabilní divadelní sál pro sto diváků.

V Divadle DRAK je dodnes vítaná a respektovaná. Udržuje kontakty s mladší generací loutkářů (tak trochu svými dětmi) a zajímá se o jejich práci.

V červnu roku 2010 podpořila myšlenku nominovat východočeské loutkářství do Seznamu nemateriálních statků tradiční a lidové kultury ČR. O rok později se stala předsedkyní Sdružení pro podporu tradic východočeského loutkářství (od roku 2016 Spolek pro podporu tradic českého loutkářství), což byl klíčový moment pro pozdější úspěch – zápis Loutkářství na Slovensku a v České republice do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO v roce 2016.

Medailon byl publikován 7. 1. 2020 ve zpravodajském a publicistickém online médiu Místní kultura, které vydává Národní informační a poradenské středisko pro kulturu – NIPOS.

Loutkář 2/2020, s. 4.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.