Loutkar.online

Lešková-Dolenská, Kateřina: Liberecká sedmdesátka

V pátek 29. listopadu se slavilo 70. výročí založení Naivního divadla Liberec. Oslava byla dílem dojemná a dílem veselá, za účasti stávajícího souboru i bývalých kolegů, ale i spřátelených divadelníků a publicistů i politické reprezentace města Liberec a Libereckého kraje.

Po úvodním uvítání ředitelem divadla Stanislavem Doubravou (rozhovor s ním najdete hned na následující straně) se promítal zbrusu nový a doposud neodvysílaný hodinový dokument ČT Art nazvaný lakonicky Naivní divadlo Liberec, který režíroval s loutkáři dlouhé roky sympatizující Aleš Kisil.

Po projekci a krátké přestávce se mikrofonu chopil dramaturg divadla Vít Peřina a představil dvě nové publikace (Naivní divadlo Liberec 70 let a Kalendárium Mateřinky), které Naivní divadlo vydalo, protože se letošní výročí elegantně propojilo i s připomínkou 25. ročníku zdejšího festivalu. Zažertoval na to konto, že už by se v Naivním mohli, vzhledem k počtu realizovaných titulů, směle proměnit na nakladatelství a divadlu se věnovat již jen jako nadstavbové činnosti.

Následoval tedy křest publikací, ohleduplně zabalených do fólie, což se nedá říct o přítomném hlavním autorovi Pavlu Vašíčkovi, který byl nečekaně a neplánovaně zlit od hlavy po paty. (V tomto ohledu jsem opravdu ráda, že jsem se jako spoluautorka prozíravě odmítla ceremonie na jevišti zúčastnit.)

Po veselé sprše šampaňským se konala neméně veselá tombola s poměrně bizarními cenami darovanými týmem Naivního divadla, technickým a administrativním zázemím počínaje, hereckým ansámblem konče. O rozverném duchu cen svědčí fakt, že se nevýhercům celkem ulevilo, že nemusí shánět odvoz například sedmdesáti vrutů zašroubovaných ve velkém prkně (cena techniky NDL) nebo dlouhého biče s přivázanou homolí cukru (cena pana ředitele). Losování výherců bylo prokládáno mnoha vtipnými zdravicemi a gratulacemi spojenými na oplátku s obdarováváním libereckých divadelníků a při losování poslední ceny došlo i na divadelní špíl. Výhra byla totiž už předem určena pro dva bývalé členy hereckého souboru Jiřího Švece a Milana Hodného (ten se nakonec pro nemoc omluvil) a na jejich počest se v malém rodinném divadle hrála vtipná hříčka Hodný švec.

A pak už se jen jedlo, pilo, zpívalo a vzpomínalo, jak kdo chtěl.

Loutkář 4/2019, s. 58.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.