Loutkar.online

Lešková-Dolenská Kateřina: Editorial

Vážení a milí čtenáři,

číslo, které právě držíte v ruce, v sobě ukrývá balkánský temperament, lehký orientální nádech, a především velkou nostalgii, která rozhodně není dána jen příchodem podzimu. Bulharští a rumunští loutkáři, nezřídka ti, co absolvovali svá loutkářská studia na pražské DAMU, se v něm vyznávají ze svého obdivu k českému (československému) loutkářství a vyjadřují lítost, že byly někdejší těsné vazby v novém svobodném světě zpřetrhány a není příliš velká vůle na ně navázat. Koneckonců, podobné stesky zaznívaly i v předchozím čísle od loutkářů ze zemí bývalé Jugoslávie.

Kromě melancholických tónů je ale číslo plné energie z letních festivalů, především liberecké Mateřinky, kterou zcela ovládl pořádající soubor Naivního divadla, a samozřejmě Loutkářské Chrudimi, která každoročně promění poklidné město nad Chrudimkou v loutkářskou metropoli. Přináší i rozhovor se dvěma účinkujícími letošního ročníku – řeckou loutkářkou a performerkou Eirini Patourou a svérázným mistrem úderných hudebních anekdot Rudolfem Hancvenclem.

S neprofesionálním loutkářstvím je dlouhá léta spojen i účastník mnoha ročníků LCH Karel Šefrna, jemuž je v tomto čísle vzdán hold u příležitosti významného životního jubilea.

A když už jsme u těch jubileí: dalším kamínkem do mozaiky oslav sedmdesátin libereckého Naivního divadla je rozhovor s režisérem Martinem Tichým, který právě díky své spolupráci s NDL přišel loutkám na chuť.

Další výraznou linkou tohoto čísla je hudba a její využití v loutkovém divadle, nebo chcete-li využití loutek v hudebním divadle. Přinášíme unikátní materiál věnovaný hitům z Broadwaye, včetně trháku King Kong, souhrnnou recenzi operních inscenací Buchet a loutek i průřez originální hudební tvorbou Jiřího Adámka. A to samozřejmě není ani zdaleka všechno!

Přeji vám inspirativní podzimní čtení a už teď můžu slíbit, že s příchodem zimy se společně vydáme na sever po stopách loutkářství ve Skandinávii.

Loutkář 3/2019, s. 1.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.