Loutkar.online

Vondráková, Adéla: Vendula Bělochová a Jan Tomšů

Dvojice studentů oboru scénografie na katedře alternativního a loutkového divadla Vendula Bělochová a Jan Tomšů vešla do širšího povědomí divadelní veřejnosti v roce 2017, kdy měla premiéru jejich performance Veduty. Původně studentská práce zaznamenala široký ohlas a stala se součástí řady festivalů – například Malé inventury a Skupovy Plzně 2018. Celkem třicetiminutová performance pro jednoho účinkujícího a jednoho diváka, přičemž jeden další se může dívat skrze malé otvory v zástěně, vychází z vedut jakožto topograficky věcných záznamů výseku krajiny. Tvůrci je však přetvořili v interaktivní performance strukturou podobnou šachové partii, kde se performer a divák střídají v umisťování objektů na „hrací plochu“, tzn. do krajiny. Užité objekty reprezentují primárně samy sebe a tvůrci se nesnaží je loutkářsky animovat. Zájem o vizuální stránku divadla se dá u studentů scénografie očekávat, nicméně v případě Vedut inscenátoři vytvořili svébytný inscenační tvar na pomezí uměleckých druhů. Veduty jsou zatím posledním společným projektem dvojice, která pokračuje v magisterském programu KALD. Oba se však věnují i scénografickým návrhům pro další divadla a soubory. Vendula Bělochová vytvořila například scénografii a loutky pro inscenaci Pračlovíček Divadla Lampion, výpravu pro Zápisky z volných chvil v Disku a je také režisérkou, autorkou loutek i scénografie a jednou z hereček v inscenaci Momotaró, která je součástí repertoáru Studia Damúza. Jan Tomšů je scénografem inscenace Divadla Disk Prodaná nevěsta na prknech Prozatímního, Stavovského a Národního divadla v letech 1868 až 2018 a Montovna, podílel se také na vzniku výpravy k inscenaci Constellations II Spitfire Company a na light designu k inscenaci Family Journey Divadla DOT 504. Oba jsou součástí spolku Zvěřinec, který má za cíl aktivně se podílet na alternativní a nemainstreamové kultuře Zlínského kraje.

(av)

Vendula Bělochová and Jan Tomšů

The article primarily discusses the very successful performance for a single viewer, Veduty, developed by young students of stage design at the Department of Alternative and Puppet Theatre. Veduty is a performance spanning several theatre genres but particularly tending towards visual theatre. The author also briefly mentions the two young stage designers\’ other projects.

Loutkář 4/2018, s. 45.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.