Loutkar.online

převzato: Štáchová, Helena

Helena Štáchová (18. 11. 1944–22. 3. 2017)

Divadelní ředitelka, autorka, režisérka, dlouholetá interpretka Máničky a bábinky Helena Štáchová se navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí do poslední chvíle věnovala divadlu, jemuž zasvětila svůj profesní i osobní život.

Do Divadla S+H nastoupila jako elévka. Po roce odešla studovat na loutkářskou katedru DAMU a po jejím absolvování (1966) se stala členkou divadla. V následujícím roce převzala od Boženy Welekové postavu Máničky a stala se tak její třetí interpretkou. Na počátku 70. let pro ni Miloš Kirschner ještě vytvořil novou hrdinku, paní Kateřinu Hovorkovou alias Mániččinu bábinku. Jejich party přirozeně ovládala i v cizích jazycích.

Helena Štáchová byla kromě své původní herecké profese také mimořádně literárně činná – psala hry pro děti i pro dospělé, které byly uváděny doma i v zahraničí. Své hry sama režírovala a několik let se starala také o profil divadla, a to jako jeho dramaturgyně. Jako autorka nebo režisérka je podepsána pod bezmála dvaceti inscenacemi, účinkovala v takřka sedmdesáti titulech z repertoáru Divadla Spejbla a Hurvínka, kterému zůstala po celý život věrná.

Nepůsobila ovšem pouze v divadle, ale i v rozhlase, dabingu (Líza Simpsonová, Míša Kulička atd.) a v televizi. Společně s Milošem Kirschnerem natočila nesčetně gramofonových desek, kazet a CD a v této činnosti pokračovala i s Martinem Kláskem, jehož Kirschner vybral jako svého nástupce. Byla také autorkou knih, televizních scénářů i scénářů pro zvukové nosiče.

Po smrti Miloše Kirschnera v roce 1996 byla jmenována ředitelkou Divadla S+H a v roce 2008 vyhrála osmiletý soudní spor o práva na obě loutky, čímž divadlu zajistila další existenci. V roce 2013 převzala pro Divadlo Spejbla a Hurvínka cenu Thálie za mimořádný umělecký přínos v oblasti loutkového divadla.

Převzato z nekrologu poskytnutého Divadlem S+H a databáze IDU, redakčně upraveno.

Loutkář 2/2017, s. 100.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.