Loutkar.online

Lešková Dolenská, Kateřina: Editorial

Vážení a milí čtenáři,

s hrdostí i mírnou nervozitou vám za celý tým svých spolupracovníků představuji první číslo „nového“ Loutkáře.

Chtěli jsme, aby byl atraktivnější svou vizuální podobou. Pokračujeme ve spolupráci s grafikem, designerem a špičkovým scénografem Pavlem Svobodou, který připravil nový layout časopisu v mírně rozšířeném formátu a jiné vazbě, s velkorysejším výtvarným řešením a výrazným prostorem pro fotografie. Loutkář má díky tomu blíž k výtvarným časopisům (ostatně loutkové divadlo je umění silně vizuální) a naším neskromným přáním bylo, aby se stal ozdobou knihoven, nikoli jen spotřebním zbožím. Mám také velkou radost, že s námi bude na přípravě titulních stran po celý rok spolupracovat renomovaný fotograf Peter Fabo a dodá celému ročníku zvenčí jednotný umělecký názor. Doufáme, že vás svižnější a modernější podoba Loutkáře zaujme.

Samozřejmě, že i nadále zůstane Loutkář platformou mapující loutkářský obor jako celek a bude sledovat aktivity spojené s loutkami, a to bez ohledu na statut tvůrců i formu prezentace loutkového umění. Obsahové změny se totiž týkají zejména větší provázanosti témat, o nichž píšeme, a jejich hlubší analýzy, k níž bychom rádi přizvali i respektované osobnosti z jiných oborů. Hledání souvislostí, kontextové uvažování a neuzavírání se jen do loutkářského ghetta jsou a budou naším primárním klíčem k výběru témat.

Není proto náhoda, že hlavním tématem tohoto čísla je loutkové divadlo ve vztahu k cirkusu, novému i tradičnímu. Tyto dva světy byly v českém kontextu historicky velmi silně provázány a jsou si navzájem dodnes velkým zdrojem inspirace. V čísle na jejich vztah nahlížíme z mnoha stran: definujeme nový cirkus, pátráme po jeho vazbě na loutky, představujeme jeho tuzemský vývoj a klademe si otázky o jeho národních specifikách, představujeme nejvýraznější soudobé umělce inspirované cirkusem a vracíme se i do minulosti, té nedávné i té časově vzdálenější.

Děkuji všem, kdo se na tomto čísle podíleli, a vám, milí čtenáři, přeji příjemné chvíle nad stránkami Loutkáře.

Kateřina Lešková Dolenská

P.S.: Nezapomeňte se také občas podívat i na sesterskou platformu tištěného časopisu www.loutkar.eu, kde publikujeme aktuality, tiskové zprávy, festivalové blogy i zcela původní články, včetně glos aktuálních premiér. A pokud se chcete každý den dozvědět nějakou zajímavost ze světa loutek, sledujte nás na Facebooku!

Nezapomeňte si předplatit Loutkář na rok 2016!

Předplatné na rok 2016 ve výši 400,- Kč lze zaplatit:

• v našem e-shopu (přes internetový platební systém PayPal)

• převodem na účet: 19–5627380257/0100 (Komerční banka)

• složenkou typu A na adresu redakce

NOVINKA! Elektronické předplatné na rok 2016

Za 100,- Kč vám zašleme všechna čtyři čísla Loutkáře ve formátu PDF.

Předplatné objednávejte v našem e-shopu na www.loutkar.eu.

Staňte se sponzory časopisu Loutkář a uhraďte předplatné ve výši 1 000,- Kč, získáte bonus v podobě dvou volných vstupenek dle vlastního výběru na představení uvedené během Přeletu nad loutkářským hnízdem 2016! Budete-li si také přát, vaše jméno s poděkováním uveřejníme.

Platí pouze pro předplatitele s doručovací adresou v ČR. Předplatné na Slovensko zůstává ve výši 570 Kč, zasílání do ostatních zemí světa stojí 1 300 Kč.

Loutkář 1/2016, s. 1.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.