Loutkar.online

mlk; Vidlař, Jaroslav: Zemřeli

Zemřeli

Odešel Jarmil Chládek

Někdejší ředitel Muzea loutkářských kultur (1973–1987) zemřel 26. září ve věku 89 let. Pod jeho vedením a péčí se sbírka muzea rozrostla o zásadní artefakty a muzeum se stalo oblíbeným cílem cest mnoha návštěvníků. Byl úzce spjat se zakladatelem muzea Janem Malíkem a organizací UNIMA. Po odchodu do penze působil až do roku 2010 v Poradním sboru pro sbírkovou činnost MLK. (mlk)

Vzpomínka na Karla Hance

Letos v květnu jsme se bohužel museli rozloučit s naším skvělým kolegou a báječným kamarádem Karlem Hancem. Byl to velice nápaditý, technicky zručný loutkoherec, který s nesmírnou radostí a láskou působil v Divadle Spejbla a Hurvínka. Svoje nepřeberné umění a cit pro loutky rozdával také ve skupině Černého divadla manželů Lamkových i při spolupráci s Jirkou Středou. Překypoval humorem a měli jsme ho do poslední chvíle rádi nejen proto, že nás bavil, ale i proto, že nám rozuměl. Byli jsme šťastni, že jsme ho nakonec zlákali mezi tvůrce televizních pořadů pro děti, kde pokračoval v rozdávání svých výborných nápadů. Mnohé loutkové postavy nesly jeho osobitý herecký rukopis. Vždy se nám s ním dobře tvořilo. Věděl také, že v situaci, kdy se člověk doslova rve o život, nejsou sláva, moc ani peníze tím, co by pomohlo tento boj vyhrát. Musel se do poslední chvíle spoléhat na statečné srdce, na spolehlivé okolí, lékaře a na některé výjimečné přátele. Uložili jsme si do paměti jeho lidský humor, kterým si jeho osobnost budeme dlouho připomínat.

Loutkář 5/2015, s. 3.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.