Loutkar.online

red; nm: Kurýr

Kurýr 5–15

Z domova

Další cena pro Beránka

Slovenský festival Kremnické Gagy letos na sklonku srpna přivítal mj. inscenaci Naivního divadla Liberec O beránkovi, který spadl z nebe a tým Michaely Homolové je zase o jednu cenu bohatší – tentokrát o Zlatý Gunár v kategorii pro dětské publikum.

Ostrava ožila loutkářským uměním

Od 4. do 9. října ovládly Ostravu loutky během 11. bienále mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse, které pořádá Divadlo loutek Ostrava. Na letošním ročníku se představili umělci ze tří kontinentů a jedenácti zemí – Kanady, Izraele, Francie, Španělska, Finska, Slovinska, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a Česka. Festivalovou Grand prix získala inscenace Zigmund Follies, kterou do Ostravy přivezla světoznámá Compagnie Philippa Gentyho. Podrobně si o festivalu počtete v příštím čísle Loutkáře.

České loutky v Koreji

Institut umění-Divadelní ústav ve spolupráci s Českými centry připravil účast na veletrhu scénických umění PAMS (Performing Arts Market) v Soulu, který letos proběhl od 5. do 10. října. Veletrhu se Česká republika účastnila již potřetí, tentokrát se naše prezentace zaměřila na loutkové divadlo. Kromě tradičního veletržního stánku se v sekci PAMS Link odehrála dvě představení inscenace Den osmý Divadla Continuo. V rámci prezentace se také poprvé představila nová výstava IDU České loutkové divadlo 3x jinak, která podává stručný, ale reprezentativní pohled na bohatou tradici i rozmanitou současnost českého loutkářství. Ve třech oddílech věnovaných historickému vývoji, poválečné proměně a loutkářským technikám se návštěvníci seznámí s různými kapitolami českého loutkového divadla. Kurátorkami výstavy jsou Nina Malíková a Martina Černá, výtvarné a technologické řešení navrhli Antonín Maloň a Tomáš Zmrzlý.

Divadelní pouť reloaded

Podzimní neděle 27. září patřila na pražském Střeleckém ostrově Divadelní pouti, přesněji řečeno vzpomínce na ni v souvislosti s jejím třicetiletým výročím. Nostalgické odpoledne bylo jako stvořené pro vzpomínání a setkávání těch, kteří stáli u zrodu tohoto „ostrova svobody“, jak je Divadelní pouť mezi pamětníky nazývána. Součástí setkání byl i křest knihy s prostým názvem Divadelní pouť 1985–1989, který moderoval Vojta Kotek (syn jednoho ze zakladatelů) a byl doprovázen vystoupením pamětníků a aktérů tohoto jedinečného divadelního fenoménu. Byla to radost smísená s trochou dojetí za hudebního doprovodu Václava Koubka a jeho kapely a samozřejmě s hromadným sborovým muzicírováním a nekonečnou písní „Bejvávalo“, kterou celý pořad začínal. (nm)

Labyrint získal cenu DN

Dominika Špalková, Tomáš Žižka a Ondrej Spišák získali na základě rozhodnutí odborné poroty Cenu Divadelních novin v kategorii Loutkové a výtvarné divadlo za námět a koncepci ambiciózní inscenace Labyrint světa a ráj srdce královéhradeckého Divadla DRAK, o níž jsme zevrubně informovali v minulém čísle. Nominováni dále byli Jiří Adámek za autorství a režii inscenace Libozvuky (Divadlo Minor, Praha) a Vít Peřina a Tomáš Dvořák za autorství a režii inscenace Třetí gong aneb Loutky hrají divadlo (Naivní divadlo, Liberec). Vítězové byli vyhlášeni 15. října 2015.

25. Přelet nad loutkářským hnízdem 2015 se blíží

Na jubilejním 25. ročníku přehlídky, který se uskuteční ve dnech 6.–8. listopadu, vystoupí celkem 14 loutkářských souborů, skupin či sólových interpretů se 14 inscenacemi pro děti i dospělé. Stejně jako v posledních letech se bude přehlídka konat ve všech prostorách pražského Divadla Minor. Dramaturgie festivalu do programu opět přizvala zástupce jak statutárních divadel (Divadlo Alfa, Divadlo Lampion, Divadlo Minor, Divadlo rozmanitostí, Malé divadlo), tak soubory z nezávislé scény (Buchty a loutky, Divadlo Líšeň, Geisslers Hofcomoedianten, Studio Damúza) i amatérské loutkové soubory (Geld und Money, Střípek, ZUŠ Svitavy, ZUŠ Jaroměř) a v programu se objeví rovněž klauzurní inscenace posluchačů Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU.

Kouzlo rodinného loutkového divadla ve Zlíně

Loutky a kompletní loutková divadla s mnoha scénickými proměnami určená pro domácí či školní prostředí zejména z období Rakousko-Uherska a první Československé republiky jsou hlavním lákadlem výstavy Kouzlo rodinného loutkového divadla, kterou představí Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně ve dnech 29. října 2015–21. února 2016. Výstava představuje ukázky modelovaných loutek i loutky jedinečné, originální, vytvořené umělci pro konkrétní rodinná divadla a stejně tak divadla sestavená z tištěných dekorací i divadla s originálními ručně malovanými kulisami. Všechny loutky i divadla jsou ze sbírky výtvarnice Marie Jiráskové a režiséra dokumentaristy Pavla Jiráska. Oba jsou dnes známí jako sběratelé a badatelé – loutky a loutkářskou scénografii začali sbírat v polovině osmdesátých let a dnes po třiceti letech je jejich sbírka ucelenou kolekcí zaměřenou především na tzv. rodinné a spolkové divadlo od konce 19. století až do roku 1950.

Ze zahraničí

Světový festival loutkových divadel

V neděli 27. září skončil ve francouzském Charleville-Mézières Festival mondial des théâtres de marionnettes, který je určitě největším festivalem i společenskou událostí v loutkářském světě. Letošní ročník obsahoval 14 koprodukčních inscenací, 41 premiérových uvedení ve Francii, 115 hrajících souborů z Francie i zahraničí, 569 představení v divadelních sálech a improvizovaných prostorech kolem hlavního náměstí v Charleville i Mézières. Během deseti dnů žilo loutkovým divadlem nejen samotné město, ale i jeho okolí. Uskutečnila se řada oficiálních setkání komisí UNIMA, ale i neformálních schůzek, jejichž výsledkem byly dohodnuté další spolupráce. Českou republiku reprezentovalo na festivalu Naivní divadlo Liberec s inscenací O beránkovi, který spadl z nebe, Divadlo loutek Ostrava s Marvinem, režírovaným populárním Dudou Paivou, a svůj Tanec magnetické baleríny zde uvedla Andrea Miltnerová. V off-programu mohli vidět festivaloví návštěvníci i Mirku Vydrovou s její rakvičkárenskou produkcí. (nm)

Úspěch Evy Farkašové

Slovenská scénografka Eva Farkašová přidala do sbírky ocenění své práce dvě cenné akvizice – po Hašterici, udělené během festivalu Bábková Žilina, získala v konkurenci slovenských scénografů i prestižní Dosku, obojí za kostýmy k inscenaci Zvedavý sloník Bábkového divadla Žilina.

Loutkář 5/2015, s. 2–3.

Provozovatelem těchto stránek je Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář, Celetná 595/17 Praha, IČ: 67363741. Obsah těchto stránek je předmětem práva autorského a bez svolení provozovatele stránek jej nelze dále šířit. Provozovatel neodpovídá za obsah stránek třetích osob, na které na svých stránkách odkazuje. Vstup do administrace zde.